Kismértékben nőtt a hitelkamat októberben

Vágólapra másolva!
A háztartások forint folyószámla és fogyasztási hiteleinek átlagos kamatlába és átlagos hitelköltség mutatója kissé nőtt, miközben a lekötött forintbetétek átlagos kamatlábai minden lejárat esetében csökkentek októberben. A svájci frankhoz kötött fogyasztási és lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke ismét emelkedett - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.
Vágólapra másolva!

A nem pénzügyi vállalatok forintban denominált folyószámlahiteleinek és éven túli lejáratú betéteinek átlagos kamatlába enyhén csökkent, miközben a látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába enyhén emelkedett. A háztartási szektor folyószámlahitelek átlagos kamatlába, valamint a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába és átlagos hitelköltség mutatója enyhén emelkedett. A folyószámlahitelek átlagkamatlába 44 bázisponttal 21,98 százalékra nőtt.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 68 bázisponttal 17,74 százalékra, az átlagos hitelköltség mutató pedig 25 bázisponttal 25,63 százalékra emelkedett. Októberben a lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlába 10,36 százalékot, hitelköltség mutatója 13,03 százalékot, az egyéb hitelek átlagos kamatlába pedig 11,97 százalékot tett ki. Az új fogyasztási hitelszerződések értéke 2007 októberében csökkent, míg a lakáscélú és az egyéb hiteleké emelkedett. Az új fogyasztási hitelszerződések értéke 19,9 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 9,8 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 7,5 milliárd forint volt.

A svájci frank alapú kölcsönök esetében a fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke ismét emelkedett, az eddigi legmagasabb értéket elérve 78,6 milliárd forintot tett ki. A svájci frankban denominált lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke az előző hónaphoz képest emelkedett. Az új szerződések értéke 57,8 milliárd forintot tett ki, ez 6,5 milliárd forinttal volt magasabb az előző havi értéknél.

Az euróban elszámolt folyószámlahitelek átlagos kamatlába 30 bázisponttal 5,30 százalékra, a folyószámlahiteleken kívüli legfeljebb egy éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába pedig 36 bázisponttal 5,49 százalékra csökkent. A látra szóló és folyószámlabetétek átlagos kamatlába eddigi legmagasabb értékére, 1,35 százalékra emelkedett. Az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagos kamatlába alig módosult, 3,74 százalékot tett ki.