Pang a lakáspiac a legtöbb határvárosban

2007.02.03. 8:47

Esztergomban és környékén nem számottevő a határ túloldaláról érkezők ingatlanpiaci aktivitása - húzta alá Bánszky Csaba, a Bánszky és Tsa Ingatlaniroda ügyvezetője. Az ingatlanirodában évente jelentkező 4-5 szlovákiai vásárló 7-8 milliós forint értékhatárig keres magának szerényebb, középkategóriás tömblakást.

Ilyen árakon a történelmi városban természetesen nem akad számukra megfelelő ingatlan, legfeljebb a környékbeli kisebb településeken, például a szomszédos Dorogon és Táton.

Érdekes ugyanakkor, hogy az utóbbi években számos honfitársunk vásárolt a Duna szlovákiai oldalán. A magyarok érdeklődése felverte az ottani árakat, napjainkban Párkányban is annyit kérnek egy-egy ingatlanért, mint Esztergomban vagy Budapest környékén.

Esztergom munkahelyei megélhetést nyújtanak számos határon túlról érkezőnek. Bánszky Csaba szerint a vendégmunkások ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, emiatt készek naponta akár másfél-két órát is utazni, semmint kibérelnének egy közeli ingatlant. A nagyvárosba települt német és angol cégek viszont igényes házakat, lakásokat bérelnek vezetőik számára.

Románia uniós csatlakozása egyelőre nem hozott érdemi változásokat a keleti határvárosainkban. A viharsarki ingatlanpiac hosszú ideje csendes a szerbiai szakaszokon is - mondta az [origo] érdeklődésére Leszkó György, a Leszing Kft. ügyvezetője.

Szerinte nemhogy erősödött, inkább lanyhult a magyar területeken a külföldiek érdeklődése, hiszen a határok kinyílása után a munkát kereső külföldiek olyan területekre figyelnek, amelyek az itteninél több lehetőséget kínálnak.

Az ingatlaniroda vezetője szerint korábban sokan érkeztek munka reményében Szerbiából, és jellemzően albérletbe, bérleményekbe költöztek. Mára visszaesett az ingatlanirodát felkeresők száma, aminek vélhető oka, hogy odaát vagy másutt megtalálják boldogulásukat.

Arra a kérdésre, hogy ingatlanpiaci tevékenységüket esetleg kiterjesztenék-e a határ másik oldalára, Leszkó György kifejtette: egy közepes, illetve egy kicsi magyar irodának vajmi kevés esélye adódhat a helyiekkel szemben.

Még nem akadt olyan megbízójuk, aki kifejezetten határon túli ingatlan felkutatása miatt kopogott volna be hozzájuk, ám ha érkezne is ilyen, a várható magas költségek és a helyismeret hiánya miatt egyelőre elhárítanák a felkérést.

Bálint Tóth János

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK