Az oroszok továbbra sem kérnek a lengyel húsból

2007.03.14. 8:18

Az Európai Uniónak nem sikerült rábeszélnie Oroszországot, hogy oldja fel a lengyel hús- és hústermékekre elrendelt, több mint egy éve tartó importtilalmat.

Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője szerint az orosz fél nem kapott választ a helyzet tisztázását célzó, általa feltett konkrét kérdésekre. Az EU a következő hetekben összeállítja a válaszokat és ezután megkezdhető egy újabb találkozó szervezése Brüsszelben vagy Moszkvában - közölte Szergej Dankvert, a Roszszelhoznadzor vezetője.

Az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor a tárgyalásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a Bizottság véleménye szerint az orosz hatóságok által jelzett hiányosságok egyike sem rendszerszerű, és véleményük szerint ezek nem indokolnak kereskedelmi embargót.

A Roszszelhoznadzor korábbi közleményében az EU-ból származó orosz húsimport április elsejétől való leállítását helyezte kilátásba, ha addig nem kapná meg az egyes tagországoktól a kért információt a húsminőség ellenőrzésének (monitoring) mikéntjéről. A Roszszelhoznadzor olyan "ellenőrzési tervek" megküldését kéri az egyes EU-tagországok állategészségügyi hatóságaitól, amelyek "az állati termékekben előforduló ártalmas és tiltott anyagok maradványainak" kiszűrésére irányulnak.