Jóváhagyták a ferihegyi tulajdonoscserét

2007.04.12. 18:27

Az ÁPV Zrt. igazgatósága jóváhagyta a Budapest Airport Zrt. részvényeinek tervezett eladását. A 2005-ben megkötött privatizációs szerződés rögzítette, hogy a társaság részvényeinek továbbértékesítéshez a magyar állam hozzájárulása szükséges, és az új tulajdonosnak az eredeti szerződésben foglalt kötelezettségeket teljesítenie kell.

Mivel a Hochtief AirPort GmbH vezette befektetői konzorcium teljes mértékben átvállalta a 2005-ben lezajlott privatizációs pályázat nyertese, a BAA (International Holdings) Ltd. által vállalt szerződéses feltételeket és kötelezettségeket, tehát a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér fejlesztésére vonatkozó kötelezettségvállalásokat is, az ÁPV Zrt. hozzájárult a BAA Ltd magyaroroszági projektvállalata, a BUD Holding Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő Budapest Airport Zrt. részvényeinek eladásához.

A privatizációs pályázaton győztes BAA Ltd anyavállalata, a BAA Plc 2006. nyarán nyilvános felvásárlás révén a spanyol Ferrovial-csoport többségi irányítása alá került. A Ferrovial-csoport stratégiája szerint a BAA összes Nagy-Britannián kívüli repülőtér-érdekeltségét értékesíteni akarta, ezért megkezdték a BAA nevében tárgyalásaikat a BA Zrt. részvényeinek továbbértékesítéséről a Hochtief által vezetett konzorciummal, majd 2006 novemberétől az ÁPV Zrt.-vel.

A Hochtief által vezetett konzorcium már a BA Zrt. privatizációs pályázati eljárása során is teljesítette az összes alkalmassági feltételt, a pályázati eljárás második helyezettje volt. A Hochtief megfelelő biztosítékokat tudott nyújtani a tulajdonosváltáshoz szükséges hozzájárulás megadásához, továbbá ahhoz, hogy a BA Zrt.-t központi fontosságú érdekeltségeként, hosszú távú fejlesztési és működtetési szándékkal üzemeltesse.

Az ÁPV Zrt. mostani döntése hozzájárul a Budapest Airport Zrt. által üzemeltetett Ferihegyi repülőtér versenyhelyzetének, növekedési kilátásainak és hatékonyságának javításához és a fejlesztésekhez szükséges beruházási források hosszú távú biztosításához.

KAPCSOLÓDÓ CIKK