"Az APEH-elnöknek is van anyja"

Vágólapra másolva!
A kereskedők több, mint hatvan százaléka nem adott számlát, az [origo] blokk ellenőrző körútján. Van, aki elvi okokra hivatkozott, van aki csak így próbál spórolni, persze saját zsebre. Úgy tűnik, hogy az ellenőröknek az állami cégek is adnak majd munkát, ha ősszel életbe lép az erre vonatkozó törvény. A legmegdöbbentőbb, hogy a BKV jegypénztáránál is csak kérésre adnak számlát.
Vágólapra másolva!

"Ma ön a negyedik, így nem kell számlát adnom"- közölte egy fiatal eladónő az egyik kistarcsai pékségben. A fiatal eladónő mosolyogva mondta, hogy a főnök kérésére csak minden ötödik vagy hetedik vevőnek üti be a gépbe a vásárlását. Így blokkot most nem ad, mert a negyedik vagyok. Kérdeztem, hogy tudja-e, hogy ősztől a vevőt is megbüntetik? A válasz csak annyi volt, az majd ősszel lesz. Most a főnök szava számít.

Ahogy beértem a fővárosba egy szépségszalont kerestem fel. Itt már korán reggel nagy volt a sürgés-forgás. A szoláriumot én is igénybe vettem, amely hat percre 600 forint volt, de blokkot itt sem kaptam. Az eladó szerint ez nem nagy tétel, azért nem vacakol vele. Majd a tetováló szalonba is benéztem,ahol éppen egy lány vállára rajzoltak fel egy fekete pillangót. Mindez 12 ezer forintba került, számla nélkül. Számlával már 15 ezer forint, világosít fel a pillangó tetoválása közben a készítő. Kérdeztem, hogy nem fél-e az ellenőröktől. Válaszként ajtót mutatott, mert ilyeneket kérdezek.

Forrás: MTI

A tetoválásnál, ha nem kérünk, nem adnak számlát

Miután letettem az autót, metróra ültem és jegyet vásároltam, persze próbáltam blokkot is kérni a belvárosi BKV jegypénztárban. A főváros egyik forgalmas helyén közölték: sose adnak, csak a bérlethez áfás számlát, de azt is előre kell kérni. Sőt a pénztárosnő szerint a blokk egyébként is kivitelezhetetlen, hiszen így is van elég dolguk a jegy pedig szigorúan sorszámozott. Sőt rajta van az összeg áfa tartalma. Hogy ennek mi köze van a számlához, azt nem árulta el az eladó.

Az első blokkot egy kisebb ABC-ben kaptam az Oktogonon, ahol még meg is kérdezték, hogy elraktam-e. Ugyancsak kaptam számlát a Nyugati - téri aluljáróban egy táskásnál. Nem voltak feledékenyek az egyik kínai üzletben sem. Meglepetésemre a körülöttem vásárlók is kaptak blokkot.

Miután megszomjaztam egy automatából vásároltam üdítőt, de számlát nem adott a gép. Remélhetőleg az ilyen masinák mellett nem áll majd ellenőr.

Majd betértem a Lehel téri piacra, ahol az üzlettulajdonosok még egy csokor zöldség levél után is nyújtották a blokkot, de az őstermelők egyáltalán nem adtak számlát. Az egyik idős néni szerint, nekik az is nagy érvágás, hogy járulékot kell fizetni az igazolvány miatt, de számlát, azt már nem tud adni, mert az adóhivatalnak nincs miből fizetnie. Próbáltam megmagyarázni, hogy ezután megbüntethetik. A néni váltig állította, hogy az APEH elnökének is van anyja, és azt se büntetné meg, már csak a kora miatt sem. Így reménykedik.

Forrás: MTI

A varrónő szolgáltatása is olcsóbb számla nélkül

Nem tudom persze, hogy a varrónő, a kőműves, és a vízszerelő miben reménykedik, egy biztos, hogy számlát ők sem adnak. Az egyik kőműves ki is okosított, hogy adhat ugyan számlát, de akkor nem 8 ezer, hanem 12 ezer plusz áfába kerül a munkadíj egy napra, mert az APEH-nak nagyon sokat kell befizetni. Egyébként pedig elvből nem ad számlát.

Így érvelt az egyik fényező is, akinek még vállalkozása sincs, csak úgy nyitva van. Szerinte az embereket az érdekli, hogyan fényezi le az autókat, és mindezt mennyiért teszi. A számlával úgy se tudnak mit tenni, azért nem ad. Egy Pest megyei fényezőt pedig nem ellenőriznek. Legalábbis ő még nem látott ellenőrt a műhelyben. Így nem is foglalkozik ezzel. Csak dolgozik, amikor van munka, mert az folyamatosan akadozik. Kérdeztem, akkor miért nem költ táblára, a válasz csak annyi volt, mert így jobban megéri.

Mielőtt beértem volna a munkahelyemre még megálltam egy utcai fagylaltosnál. Aki, miután fizettem, egy tálkából automatikusan nyújtotta a számlát. Az elsőben az egygombócosok számlája van, a másodikban a kettő, a harmadikban pedig a tripla. Szerinte előre kell készülni, így látja az ellenőr, hogy ad számlát. A vevőknek azonban a tizede veszi csak el. Muszáj így csinálni különben csődbe megy a vállalkozás, de ősztől inkább abba hagyja, mert nem lehet a büntetést is kitermelni - magyarázta a nevét elhallgató Bagaméri.

A Pénzügyminisztériumnál megerősítették, hogy folyik a munka a tárcánál, és szeretnék a számlatartásról szóló jogszabályt őszre elkészíteni. Ebben az esetben az adótörvényekkel együtt terjesztenék be.

A nyugtamegőrzési kötelezettség bevezetésének - feltéve, hogy az kiállja az alkotmányosság próbáját - pozitív hatása lenne a vásárlói tudatra - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, az APEH volt alelnöke.

Ahhoz, hogy a rendelkezés hosszú távon elérje célját, az adószakértő szerint rendszeres ellenőrzésre van szükség. A nyugtamegőrzési kötelezettség bevezetésével a feketegazdaságot szeretné visszaszorítani a kormány, az ellenőrzésekkel kényszerítve rá a vásárlókat arra, hogy a megvásárolt termékekről, szolgáltatásokról nyugtát kérjenek. Az elképzelésekről a szakember is csak annyit tud, hogy a nyugtákat meg kellene őrizni, mert közvetlenül a vásárlás után, az üzletben vagy az üzlet szűk környezetében kérhetné azt az adóhivatal ellenőre.