Többmilliárdos kártérítési per vár a Strabagra

Vágólapra másolva!
Több milliárd forintos kártérítési per fenyegeti - négy másik magyar céggel együtt - az osztrák Strabag építőipari konszern magyar leányvállalatát, a Strabag Zrt.-t - erre a következtetésre jutott a Die Presse című osztrák lap, miután a Fővárosi Ítélőtábla augusztus végén helybenhagyta az autópálya-építő kartellügyben hozott elsőfokú ítéletet.
Vágólapra másolva!

Az újság az előzményeket ismertetve szerdán beszámolt arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a Strabag Zrt.-t és a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.) 2002. nyári közbeszerzési pályázatain részt vett négy másik vállalkozást, versenytörvénybe ütköző megállapodásuk miatt összesen 7,043 milliárd forintos bírsággal sújtotta, és ez ellen a cégek bírósághoz fordultak. Az első- és a másodfokú bírói fórum a bírságot jóváhagyta, a büntetést a cégek befizették.

A Die Presse értelmezése szerint az augusztusi ítélet egyúttal megerősítette az NA Rt. jogutódja, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. (NIF) jogát polgári jogi kártérítés követelésére is, a büntetésen túlmenően. A lap Kóka János gazdasági miniszter nevét említve azt írta, hogy az öt cégtől összesen 28 milliárd forintot követelnek. Az érintett vállalatok azonban nem akarnak fizetni, hanem azzal érvelnek, hogy az állam kétszer is pénzt szeretne behajtani rajtuk - egyfelől büntetés, másfelől kártérítés formájában.

Az osztrák újság úgy tudja, hogy a NIF eldöntheti, vagy kitart a kártérítés mellett, vagy kizárja a vállalatokat a jövőbeli közbeszerzési pályázatokból.

Példaként felhozta, hogy a főváros vezetése egy másik, 2004-re visszanyúló kartellmegállapodási ügyben a kártérítési igény fenntartása mellett döntött hétfőn, és hét cégtől - köztük a Strabagtól - 1,1 milliárd forintot követel.

Korábbi tájékoztatás szerint a kártérítési pereket a GVH rendkívül fontosnak tartja, ugyanis a nemzetközi tapasztalatok alapján e perek komoly elrettentő erővel bírnak a jogsértésre hajlamos vállalkozásokkal szemben.

MTI/Die Presse