Választható portfóliók az OTP-pénztáraknál

Vágólapra másolva!
Januártól az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár (OTP ÖNYP) és az OTP Magánnyugdíjpénztár is bevezeti a választható portfóliós rendszert, amely lehetővé teszi, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett tagdíjakat a pénztártagok az általuk választott hozamelvárású és kockázatú befektetési csomagnak megfelelően fektessék be.
Vágólapra másolva!

A szintén 2008. január elsején elinduló elszámoló egység alapú nyilvántartás alapján a pénztártagok akár naponta követhetik pénztári megtakarításuk értéknek alakulását - fűzik hozzá.

A törvényi előírásoknak megfelelően, az OTP ÖNYP is három portfólió közötti választás lehetőségét kínálja fel a pénztártagoknak. A "Klasszikus" portfóliót az 5 éves, vagy annál rövidebb időtávú nyugdíj-előtakarékosságra ajánlja, hiszen az 85 százalékban hosszú lejáratú magyar állampapírokat tartalmaz és mindössze 1,5 százalékban globális feltörekvő piaci részvényeket, amivel a legalacsonyabb kockázatot nyújtó portfóliót képezi.

A legalább 5 év, vagy annál hosszabb időtávú megtakarításokra létrehozott "Kiegyensúlyozott" portfólió az állampapírok mellett már kisebb részt (29 százalékban) részvényeket is - többek között 12,5 százalék globális fejlett piaci részvényeket, 5 százalék globális feltörekvő piaci részvényeket, valamint 11,5 százalék hazai és közép-kelet-európai részvényeket is - tartalmaz.

Azoknak, akik még hosszabb távú nyugdíjcélú megtakarítás terveznek, a nagyobb részt részvényekből álló "Növekedési" portfóliót ajánlják, amely 36 százalék hazai és kelet-közép-európai részvényeivel, 18 százalék globális fejlett piaci részvényeivel és 5 százalék globális feltörekvő piaci részvényeivel magasabb kockázati szintű, ugyanakkor hosszú távon várhatóan a legmagasabb hozamot eredményező csomag.

Az OTP ÖNYP minden tagját tájékoztatta a portfólióválasztás lehetőségéről. A mintegy 240 000 pénztártagnak kiküldött portfólióválasztó levél alapján 33 000 tag jelzett vissza: 23 százalékuk a Klasszikus portfóliót, 31 százalékuk a Kiegyensúlyozottat, 46 százalékuk pedig a Növekedési portfóliót választotta.

A teljes pénztártagságra nézve ez azt jelenti, hogy a tagok 3 százalékának megtakarításait a Klasszikus portfólió, 7 százalékának a Növekedési portfólió és 90 százalékának a Kiegyensúlyozott portfólió befektetési politikájának megfelelően kezeli a pénztár január 1-jétől, mivel a portfóliót nem választó tagokat is az utóbbi kategóriába sorolják be.