Lassan teljesen átalakul a biztosítási rendszer

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben jelentős változásokon ment keresztül a társadalombiztosítási rendszer. Igaz ez akkor is, ha a legnagyobb" falatnak" tekintett több biztosítós modell sorsa továbbra is bizonytalan. 2007-ben járulékfizetésre kötelezték a nyugdíjasokat és a nagykorú eltartottakat, módosították a nyugdíjszámítási és a munkavégzési szabályokat, bevezették a vizitdíjat, idén januártól pedig átalakulnak a rokkantsághoz kötődő ellátások is.
Vágólapra másolva!

Tavaly áprilistól jelentősen csökkent a nyugdíj mellett dolgozók keresete. Az aktív korú foglalkoztatottakhoz hasonlóan a nyugdíjasok számára is kötelezővé tették ugyanis a nyugdíjjárulék-fizetést. Ennek ellentételezéseként minden 365 napos járulékfizetés után 0,5 százalékos nyugdíjemelés jár. Idén lehet először ilyen címen emelést kérni.

Az egészségügyi ellátások kapcsán fél évvel korábban, 2006. őszén fizetésre kötelezték a nyugdíjasokat. tavaly januártól pedig megszűnt a nyugdíj adómentessége is. Az ellátás összegét - adóterhet nem viselő járandóságként - az összevont adóalapba be kell számítani. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíj az eredetinél magasabb adósávba emelheti a keresetet, igaz, hogy a nyugdíjra eső adót nem kell megfizetni.

Majd mindenki köteles járulékot fizetni

2007 második negyedévétől megszűnt a nagykorú eltartottak és az alkalmi munkások ingyenes orvosi ellátása. Ettől az időponttól mindkét csoportba tartozók kötelesek az ellátásuk érdekében úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Ey ideig még türelmesek voltak a hatóságok, csupán arra figyelmeztették a potyautasokat, hogy célszerű a jogviszonyukat minél hamarabb rendezniük. December végén viszont lejárt a moratórium. Az egészségügyi intézmények 2008-tól minden esetben kötelesek a TAJ-szám alapján a beteg jogosultságát ellenőrizni. Ezentúl is ingyen ellátják azokat, akiknél "piros lámpát" jelez a rendszer, de az adóhatóság intézkedni fog az elmaradt járulékok beszedése iránt.

A legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű személyek, valamint a jövedelemmel nem rendelkező, nyugdíjkorhatárt már betöltött eltartott hozzátartozók, valamint a regisztrált, 50 év feletti tartósan álláskereső személyek (akik semmilyen jogcímen sem jogosultak egészségügyi ellátásra) továbbra is járulékfizetés nélkül jogosultak az egészségügyi ellátásokra. A hajléktalanokat pedig külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint illeti meg orvosi ellátás.

A biztosítási jogviszony megszűnését követő folyósított passzív táppénz időtartama tavaly tavasztól a korábbi 90 napról 45 napra csökkent. Ugyancsak 45 napig lehet a biztosítás megszűnése után az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni. Ha a biztosítást megalapozó jogviszony (például munkaviszony) ennél rövidebb időtartamú volt, akkor a biztosítás is csak annak megfelelő időtartammal hosszabbodik meg.