Nehéz év elé nézhet a brit gazdaság

Vágólapra másolva!
Az internetes tőzsdei buborék kipukkadása óta a legborúlátóbb előrejelzéseket adták a brit gazdaság következő egy évére a Financial Times által kérdezett elemzők, akik a tőkepiaci likviditási apály hatásaként jelentős ingatlanpiaci árzuhanást, sőt több mint egyharmados eséllyel recessziót is jósoltak.
Vágólapra másolva!

A londoni üzleti napilap által elvégzett hagyományos év eleji felmérés szerdán közölt összesítése szerint a megkérdezett 55 szakértő közül több is aggasztó jelként emelte ki, hogy a korábbiaknál kevésbé hatékonynak tűnik a legfőbb jegybanki likviditásszabályozó eszköz, a kamatpolitika. Az elemzők szerint ezt jelzi a hivatalos jegybanki alapkamat és a piaci ráták közötti "makacsul széles rés". A Bank of England alapkamata a múlt hónapban végrehajtott negyed százalékpontos enyhítés óta 5,50 százalék, a nagybani likviditási ellátás fő mérőszáma, a három hónapos londoni bankközi kamatláb (LIBOR) ugyanakkor 2007 második felében megközelítette a 7 százalékot, és még decemberben is jórészt 6 százalék felett járt, egyértelműen mutatva a nagybani pénzpiacot változatlanul szorító likviditásszűkét.

A Financial Times szerint a megkérdezett elemzők az eddigi általános állásponttal szemben most már korántsem csak átmeneti kiugrásnak, hanem középtávon ható inflációs forrásnak tartják az élelmiszer- és az energiaszektorban érvényesülő erőteljes árnyomást. A Lehman Brothers szakértője azt mondta a lapnak, hogy az éves összevetésű brit fogyasztói infláció szeptemberre várhatóan 3 százalék fölé fog emelkedni. A brit jegybank számára a kormány 2 százalékos inflációs célt ír elő.

A Financial Times által megkérdezett elemzők a gazdasági stabilitást veszélyeztető válságot ugyan nem jósolnak - egyikük megfogalmazása szerint Nagy-Britannia 2008-ban nem az lesz, ami Argentína volt 2001-ben (ez utalás az akkori argentin szuverén nem fizetővé válásra) -, de a recessziót nem zárják ki. A Morgan Stanley befektetési csoport szakértője például "35 százalék körüli" esélyt adott arra, hogy a brit gazdaság idén "enyhe technikai recessziót" él át. A felmérésbe bevont szakértők közül sokan kiemelték azt a kockázatot, amelyet az esetleges amerikai recesszió járványos hatása jelentene.

A nagy londoni befektetési és elemző házak már tavalyi előrejelzéseikben jelentős esélyt adtak az amerikai recessziónak. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint jóllehet változatlanul "meglepően" élénk az amerikai lakossági fogyasztás, ennek ellenére továbbra is "több mint 40 százalék" az amerikai gazdaság recessziójának veszélye, és a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve várhatóan már januárban ismét kamatot csökkent. Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - Londonban minap kiadott 2008-as világgazdasági előrejelzésében szintén 40 százalékos esélyt adott annak, hogy az amerikai gazdaság a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósi körből kiindult globális nagybani likviditáspiaci apály miatt a következő egy évben recesszióba süllyed.