Az MVM-é lett az Elmű 10 százaléka

Vágólapra másolva!
A meghirdetett minimálárnál 20 százalékkal drágábban kelt el a Budapesti Elektromos Művek fővárosi tulajdonban lévő, 10 százalékos csomagja. Budapest uniós támogatású fejlesztések önrészeként fogja felhasználni a több mint 19 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A Magyar Villamos Művek Zrt. veszi meg a német RWE-EnBW többségi tulajdonában lévő Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (Elmű) 10,54 százaléknyi részvényét Budapest Főváros Önkormányzatától, részvényenként 30 ezer forintért.

Az ár a meghirdetett, 25 ezer forintos minimálárnál 20 százalékkal magasabb - közölte a főváros vagyongazdálkodási és városüzemeltetési főpolgármester-helyettesi sajtóirodája pénteken. Az adásvételi szerződést pénteken már alá is írták. Az összesen 19 milliárd 203,66 millió forint vételárat 2008. január 18-ig kell megfizetnie a vevőnek.

Az Elmű részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. Az árampapír a csütörtöki tőzsdenapot 30 690 forinton zárta. A 25 ezer forintos minimálárat a jogszabályi előírásoknak megfelelően határozták meg: a döntés időpontját megelőző háromhavi, forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár.

A tranzakció eredményeként a német RWE 55,26 százalékkal, az EnBW 27,25 százalékkal, az új befektetőként belépett MVM Zrt. 10,54 százalékkal résztulajdonosa az Elmű Nyrt.-nek, a többi részvény kisrészvényeseknél van.

A közel 100 százalékban állami tulajdonú MVM-nek minden bizonnyal nem lesz nehéz kifizetnie a vételárat, mert az energetikai holding a 2007. évben saját előzetes adatai alapján várhatóan 35-40 milliárd forint konszolidált profitot számolhat el.

A 640 122 darab, egyenként 10 ezer forint névértékű törzsrészvényből álló, összesen 10,54 százalék szavazatot megtestesítő részvénycsomag értékesítésére még tavaly írt ki meghívásos pályázatot a főváros. A bevételt az önkormányzat az európai uniós fejlesztési pályázatok önrészeként kívánja felhasználni - áll a közleményben.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes felhívta rá a figyelmet, hogy a befolyó összeg minden forintja további négy forint uniós fejlesztési támogatás lehívását teszi lehetővé a főváros fejlesztéséhez.

Uniós fejlesztési támogatásból valósítja meg idén a főváros többek között a Szabadság híd felújítását, a csepeli gerincút megépítését, a BKV egységes utastájékoztató rendszerének kiépítését, valamint a Szent Imre és az Uzsoki utcai kórház rekonstrukcióját is.

A részvényvásárlás összhangban van az MVM 2005 derekán elfogadott középtávú üzleti stratégiájában foglaltakkal, a nemzeti tulajdonú integrált villamos cégcsoport kialakításának célkitűzésével - közölte reagálásában az MVM. A regionális szerepvállalásának, a külföldi tendereken történő indulásnak is fontos előfeltétele a villamos energia értéklánc valamennyi elemében történő részvétel.

A társaság emlékeztetett arra, hogy már évek óta hasonló tulajdonosi konstrukcióban működik együtt az RWE-EnBW-vel, hiszen a Mátrai Erőmű Zrt.-ben a többségi tulajdonos német befektetők mellett 25 százalék + 1 szavazat kisebbségi tulajdonnal rendelkezik.