Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Még nem késő gázártámogatást kérni

Vágólapra másolva!
Akár három újabb áremelésre is számíthatunk még az idén, így szinte sosem késő költségvetési hozzájárulást kérni. Februártól járhat már az energiatámogatás annak, aki a hónap végéig sort kerít kérelmének a benyújtására.
Vágólapra másolva!

Az eddigi mérleg szerint több mint másfél millió igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz. Az 1 millió 300 ezret is meghaladta a támogatás engedélyezéséről szóló határozatok száma. Hiánypótlásra közel 250 ezer kérelmet küldtek vissza, több mint 25 ezer esetben pedig elutasító határozatott született - tájékoztatott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A támogatást írásban, az e célra szolgáló formanyomtatvány kitöltésével lehet kérni. A feltételek megváltozása miatt módosították azonban a korábban használatos igénylőlapot. 2008-ban így kizárólag az erre az évre szóló nyomtatványon lehet a költségvetési hozzájárulást igényelni.

Újdonság, hogy a kérelemben az adott háztartásban élő valamennyi személy adóazonosítóját fel kell tüntetni. A háztartás tagjaként ellenben csak olyan személyt lehet feltüntetni, aki a lakcímkártya szerint az adott lakcímre be van jelentve, és ténylegesen is a háztartásban lakik. A nyomtatványt a Magyar Államkincstár honlapjáról letölthető, de beszerezhető a regionális igazgatóságok ügyfélszolgálati irodáiban is. A kérelmeket ellenben postán célszerű benyújtani.

Év közben nem lehet módosítani

A gázártámogatást egy évben csak egyszer, az igénybejelentést követő hónap első napjától lehet megállapítani, ráadásul év közben módosításra sincs lehetőség. Teljesen egyértelmű, hogy nem jár támogatás akkor, ha a fogyasztó és a szolgáltató közötti szerződés, vagy akár a szolgáltatás igénybevétele megszűnik. Lehetőség van a támogatás lemondására is. Ezt kizárólag írásban lehet megtenni, a lemondást ugyanakkor nem kell megindokolni.

Az előzőekben ismertetett szabályok betartása külöünösen fontos, mivel az úgynevezett jogosultsági időszakban (2008. január 1-december 31.) csak olyan személy igényelhet újabb támogatást, aki - vagy akinek a háztartásában élő személy - a korábban megállapított hozzájárulást lemondta és ezt a szolgáltató által kiállított okirattal igazolni is tudja.

A jövedelmet arányszámokkal kell meghatározni

A támogatásra való jogosultság megállapításánál nem a háztartásban élők egy főre jutó jövedelmét, hanem az úgynevezett egy fogyasztási egységre jutó jövedelmet kell megjelölni. A fogyasztási egység alatt pedig a háztartás tagjainak a jogszabályban előírt arányszámát kell érteni. Az első nagykorú személy 1-es, a másodikat 0,9-es, a többieket pedig 0,8-as arányszámmal kell figyelembe venni. Az első és második kiskorú arányszáma 0,8, a többieket pedig már csak 0,7-el kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy egy klasszikus négytagú, kétgyermekes család esetében a havi jövedelmet 3,5-el kell elosztani. Magasabb összegű családi pótlék vagy fogyatékossági támogatás esetén az érintett személlyel kpcsolatos arányszámot 0,2-vel kell növelni.

A támogatás engedélyezésére akkor kerülhet sor, ha az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének (28 500 forint) a három és félszeresét (99 750 forint). A kérelemhez mellékelni kell az utolsó energiaszámla másolatát. Fontos tudnivaló ezzel összefüggésben, hogy a befizetést igazoló feladóvevény másolata (azaz a sárga csekk befizetőnél maradó részét) mellékletként nem fogadható el.

A kamat mellett bírság is kiszabható

Az adóazonosítók alapján a Kincstár és az APEH is vizsgálhatja, hogy a kérelem szerinti adatok megfelelnek-e a valóságnak. Az ígéretek szerint januártól az ilyen típusú ellenőrzések folyamatosak lesznek. A jogosulatlanul felvett támogatásokat a jegybanki alapkamat kétszeres összegével növelten kell a potyázóknak visszafizetniük. Indokolt esetben pedig (pl. szándékos megtévesztés) akár félmilliós bírság kiszabására is sor kerülhet ezen felül.

Tavaly a gázártámogatási kérelmek mintegy 10 százalékát ellenőrizték. Összesen 180 ezer esetben rendelt el adategyeztetést a kincstár. A lezárult esetek mintegy harmadában találtak eltérést, tőlük visszavonták a támogatást. A tavaly év végén közzétett ellenőrzési tapasztalatok szerint sok esetben előfordult, hogy az igénylő, vagy a számításba vett családtagjainak valamelyike az adott címen lakott ugyan, de nem volt oda bejelentkezve.

Tekintve, hogy a jogosultságot valamilyen módon érintette, a támogatást is meg kellett szüntetni az ilyen esetekben. Sok eltérést fedeztek fel a jövedelmi adatokban is. A leggyakoribb hiba az volt, hogy az előírásokkal ellentétben csak a havi fizetést vették az érintettek figyelembe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről