Rahimkulov nem egyezkedett az OTP-vel

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank vezetése kizárólag pénzügyi befektetésként értékeli, hogy Megdet Rahimkulov és családja, valamint érdekeltségeik 10 százalék fölé növelték részesedésüket az ország legnagyobb bankjában. A közleményben hangsúlyozzák, hogy a részvényvásárlások a bankkal történt előzetes egyeztetés nélkül történtek.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján közleményben reagált a Magyar Tőkepiac január 3-ai számában közölt bejelentésre, mely szerint Megdet Rahimkulov és családja, valamint az érdekeltségükbe tartozó cégek együttes befolyása az OTP Bankban 10,057 százalék (27 336 549 darab részvény), a bank saját részvényekre vonatkozó, december 29-i adatai alapján A befolyásváltozásban érintettek Megdet Rahimkulov orosz származású befektető és családtagjai, a Firthlion Ltd., a Kafijat Zrt., az AWB Ltd. és a Charing Ltd

"A Megdet Rahimkulov és közeli hozzátartozói tulajdonában álló cégek vételi tranzakcióihoz sem a bank, sem a menedzsment, sem közvetlenül, sem közvetetten nem kapcsolható, sem finanszírozói, sem egyéb státuszban" - áll az OTP Bank közleményben.

Az alapszabály szerint a társaság alaptőkéje 28 000 001 000 forint, amely 280 000 010 darab, egyenként száz forint névértékű, huszonnyolcmilliárd-egyezer forint össznévértékű dematerializált törzsrészvényre oszlik.

A Társaság törzsrészvényei azonos névértékűek és azonos jogokat biztosítanak. A bank december 29-i közleménye szerint a saját tulajdonában lévő részvények száma 8 179 328 darab volt, így a szavazati jogra jogosító részvények száma összesen 271 820 682 darab.

Az alapszabályba foglalt korlátozás szerint egy részvényes sem gyakorolhat közvetlenül és/vagy közvetve a társaság által kibocsátott, közgyűlésen szavazásra jogosító részvényekhez fűződő szavazati jogok 25 százalékát - illetve amennyiben a társaságban más részvényes szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot - 33 százalékát meghaladó mértékű szavazati jogot.