Júniusra 5,8 százalékos infláció várható

Vágólapra másolva!
Idén, júniusban a fogyasztói árak várhatóan 5,8 százalékkal lesznek magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a termelői árak pedig 4,5 százalékkal haladhatják meg a 2007 júniusi szintet - áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet Mikroszkóp című kiadványában.
Vágólapra másolva!

Tavaly, júniustól a közszférában 8,3 százalékos béremelés történt a 2008 januári 13. havi egyszeri juttatás terhére, ezért januárban a közszférában csak félhavi kifizetésre került sor, ami a bruttó keresetek jelentős csökkenését eredményezi abban a hónapban.

Júniustól ez a hatás kikerül a bázisból, aminek következtében a költségvetési szféra kereset-emelkedésének üteme érezhetően mérséklődik - írja az Ecostat. Előrejelzése szerint 2008 júniusában a költségvetési szférában 5 százalékos, a versenyszférában pedig 7,5 százalékos keresetemelkedés várható az előző év azonos időszakához képest.

Ugyanebben az időszakban, a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 6,7 százalékkal nőhet. A kutatóintézet prognózisa szerint 2008 júniusában az ipar belföldi értékesítése 3,4 százalékkal, az exportértékesítés 11,1 százalékkal, az ipari termelés pedig 6,3 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.