Dioxinos mozzarellát találtak a japánok

Vágólapra másolva!
Dél-Korea már a hét végén leállította az importot, attól tartva, hogy a sajt egy része a rákkeltő vegyszerrel szennyezett tejből készülhetett. Az Európai Bizottság sürgős információt kért Olaszországtól, hozzátéve, hogy nincs bizonyíték a fertőzésre.
Vágólapra másolva!

Japán felfüggesztette az olasz mozzarella behozatalát, miután a szigetországban nagy mennyiségű dioxint találtak a sajtban - írja a BBC. Japán több információt kért az olasz hatóságoktól, bár egy hivatalnok azt mondta, a probléma csak egy kis számú terméket látszik érinteni. A japánok azt mondják, ha azonosíthatnák a problémás terméket előállító cégeket, a többi gyártó azután is beszállíthatná sajtjait az ázsiai országba.

A sajtokat Nápoly mellett gyártották. A területen nagy mennyiségben állítanak elő mozzarellát, de utcáit gyakorlatilag elönti a szemét, mivel a hulladékgyűjtő rendszer leállt.

Húszezren dolgoznak a mozzarella-iparban

Az olasz mezőgazdasági miniszter, Paolo De Castro tagadta, hogy bármilyen érintkezés lenne a szemétkrízis és a mozzarella termelése között. A miniszter negatív kampányról beszélt, amely a régió gazdasági és társadalmi életére is komoly hatással lehet. Több mint 20 ezer embert foglalkoztat a mozzarella-gyártás, vagyis Olaszország egyik legszegényebb régiójában igencsak jelentős iparágnak számít a sajt előállítása.

Korábbi, 2001-ben és 2003-ban történt fertőzési esetek az Európai Bizottságot arra sarkallták, hogy Rómát rendszeres tesztelésre szólítsa föl. Az egészségügyi félelmek először januárban bukkantak föl ismét Itáliában, azóta a mozzarella-fogyasztás harmadával csökkent az országban.