Parragh: Gazdaságpolitikai kuruzslás folyik

Vágólapra másolva!
Ma Magyarországon gazdaságpolitikai értelemben kuruzslás folyik, nincs diagnózis, ezért ötletszerű terápia érvényesül a gazdaságpolitikában - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pénteken egy interjúkötet bemutatóján.
Vágólapra másolva!

Az is meg kell értenie az országnak: ha szociális piacgazdaságot akar kiépíteni, akkor azt csupán a maga tartalékaiból, erejéből teheti meg - hívta fel a figyelmet Parragh László.

A Túl az idők jelein címmel megjelent interjúkötetben Fodor István, Járai Zsigmond és Parragh László a magyar gazdaság helyzetéről próbált diagnózist készíteni és néhány esetben megoldási lehetőséget javasolni.

Járai Zsigmond egykori jegybankelnök, az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere döbbenetesnek tartja, hogy mennyire nincs párbeszéd a különböző nézetű csoportok között. Ezért úgy véli, minden lehetőséget meg kell ragadni ahhoz, hogy a különböző felfogásokat képviselő közgazdászok, aktív üzletemberek elmondják a véleményüket

Szerinte például közös vélemény formálódik arról, hogy Magyarországon az állami újraelosztás arányát a mostani 50 százalék körüli mértékről 40 százalék körüli szintre kellene csökkenteni. Ehhez az állami kiadásokat jelentősen vissza kellene fogni, a foglalkoztatást jobban előtérbe helyező gazdaságpolitikát kellene életbe léptetni, és mindehhez adócsökkentésére van szükség.

Fodor István, az Ericsson magyarországi leányvállalatának korábbi elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy minél előbb meg kell válaszolni olyan kérdéseket, hogy Magyarországnak hol a helye Európában. Szerinte fel kell készíteni az országot arra, hogyan lehet erősebb, versenyképesebb, és meg kell keresni azokat a pontokat, ahol együtt lehet működni Európa, illetve a világ más térségeinek országaival.