A Penta megvette a Debrecen Húst

Vágólapra másolva!
Penta kockázati tőkebefektetési társaság veszi át a Debreceni Hús Csoport részvényjogait - közölte az MTI-vel csütörtökön közleményben Jozef Spirko, a társaság egyik tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

"A továbbiakban is a Debreceni Hús Csoport eddigi sikereire akarunk építeni, és felhasználva lehetőségeinket, kimagasló minőségű termékeinek új piacokat biztosítunk. A Debreceni Hús Csoport így meghatározó alkotó elemévé válik az általunk létrehozandó közép-európai hús holdingnak" - hangoztatta Jozef Špirko.

"Erős partnerrel történő együttműködés mellett határoztuk el magunkat, ugyanis meggyőződésünk, hogy szükség van a régió gyártóinak konszolidálására. Továbbiakban mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a Debreceni Hús Csoport sikeres tagja legyen a megalakuló közép-európai hús holdingnak, továbbá kivesszük részünket a holding fejlesztésében" - fogalmazott a közleményben Román Gyula, a Debreceni Hús csoport elnök-tulajdonosa.

A magyar és a szlovák gazdasági versenyhivatalok már engedélyezték a tranzakciót, ennek eredményeként a Debreceni Hús Zrt. szerdai rendkívüli közgyűlésén döntött a vezető tisztségviselők megválasztásáról. Román Gyulát a felügyelő bizottság tagjává választották, amelynek elnöke a Penta kockázati tőkebefektetési társaság egyik tulajdonosa Jozef Špirko lett.

A csoport vezérigazgatója továbbra is Kovács István marad.

A Debreceni Hús csoport Magyarország második legnagyobb húsgyártója. A hús területén 20 százalékos, a húskészítmények esetében 10 százalékos a piaci részesedése. A csoport tagja a Szole-Meat Kft., a Debreceni Hús Zrt., a Kapuvári Hús Zrt. valamint a Csaba Hús Kft.

A csoport árbevétele tavaly elérte a 130 millió eurót, alkalmazottainak száma mintegy 1000. A csoportot tartósított hústermékek, felvágottak, kolbász- és sonkafélék, valamint húskülönlegességek gyártásával foglalkozik.

A Penta 2007 februárban 100 százalékos tulajdonosává vált Szlovákia negyedik legnagyobb húsgyártójának (PM Zbrojníky). 2008 júniusban a Penta 100 százalékos tulajdonába került Szlovákia legnagyobb húsüzeme, a Mecom csoport is - olvasható a közleményben.