Elkészült a nemzeti vagyonstratégia

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) szerdai ülésen elfogadta középtávú vagyonstratégiáját, ami a testület mandátumának idejére, hat évre általános érvényű tételeket tartalmaz, és figyelembe veszi az Új Tulajdonosi Programot is - jelentette be Nagy János, az NVT elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. 
Vágólapra másolva!

A stratégia meghatározza az egységes vagyongazdálkodás alapelveit, részletezi az állami társaságokhoz, az ingó- és ingatlanvagyonhoz, a termőföldhöz és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó feladatokat. A tanács szeptembertől foglalkozik a részletekkel - mondta Nagy János.

A vagyonstratégiát a pénzügyminiszter a kormány elé terjeszti, ezt követően a teljes szövegét nyilvánosságra hozzák.

A sajtótájékoztatón Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója elmondta, hogy az idén nagyságrendileg 100 milliárd forint bevétellel és ugyanannyi kiadással számolnak. Az MTI kérdésére a vezérigazgató közölte, hogy a közel 116 milliárd forint bevételi előirányzat mintegy 40 százalékban teljesült.

Az éves terv mintegy 10 milliárd forint bevétellel számol a termőföldeladásokból, amelyek az életjáradéki programhoz kapcsolódnak, további 30 milliárd forint pedig ingatlanok eladásából és hasznosításából származik. Az MNV Zrt. a tulajdonosi jogok gyakorlójaként összességében mintegy 10 milliárd forint osztalékbevételre tett szert az állami tulajdonú cégek 2007. évi profitjából.

Nagy János a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a vagyonstratégia átlátható, gondos és szakmai alapokon nyugszik. A tanács álláspontja szerint sok az állami vagyonelem, és ami üzletileg indokolt, azt értékesíteni kell.

Az Új Tulajdonosi Program végrehajtásának előkészítése folyik, a szakértők már dolgoznak - mondta Tátrai Miklós. A közeljövőben több közbeszerzési pályázatot is kiírnak ebben a folyamatban, és az első egy-két tranzakció a jövő év elején megkezdődhet. Az Új Tulajdonosi Program stratégiája a Mészáros Tamás által vezetett Új Tulajdonosi Program Tanács kezében van.