Rekorderős az szerb dinár

Vágólapra másolva!
Rekord magasságba szökött a szerb dinár árfolyama szerdán annak jeleként, hogy a befektetők optimistán ítélik meg Szerbia EU-csatlakozásának kilátásait Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető kiadatása nyomán. Elemzők a szerb valuta további erődösére és a Szerbia adósosztályzatának javulására is számítanak. Karadzicot szerdán Hágába vitték Belgrádból.
Vágólapra másolva!

Szerdán napközben a szerb valuta 0,6 százalékkal erősödött az euróhoz képest, 76,80/euróra a csütörtöki késői 77,49/euróról. A javulás elemzők szerint egyértelműen összefüggésbe hozható Karadzic kiadatásával, hiszen eddig a háborús bűnökkel gyanúsítottak bujkálása hátráltatta Szerbia közeledését a Nyugathoz. A jelenlegi kedvező légkörben további jelentős tőkebeáramlásra lehet számítani, a szerb kötvények besorolást pedig a J.P Morgan már meg is változtatta, a korábbi alulsúlyozottról átlagosra javítva ajánlását.

Néhány nappal ezelőtt a Standard & Poor's még tartotta a negatív kilátást Szerbia erősen spekulatív szuverén adósosztályzatán, annak ellenére, hogy a háborús bűnökkel gyanúsított Karadzic elfogását is már politikai kockázatcsökkentő fejleménynek tartotta. A világ legnagyobb hitelminősítője "BB mínusz" szinten tartja nyilván a szerb állam hosszú futamú devizaadósságát és "B" osztályzattal a rövid lejáratú kötelezettségeket. A "BB mínusz" besorolás három fokozattal marad el a megszorításokkal még épphogy befektetésre ajánlottnak tartott "BBB" sáv alapfokától, a "BBB mínusz"-tól, arra hivatkozván, hogy az új, nyugatbarát kormány még nem alakított ki semmilyen intézkedéscsomagot a gyorsan emelkedő infláció ellen, amely - az effektív reálárfolyam felértékelődésének hajtásával - hozzájárul a keresleti nyomás erősödéséhez, és ennek révén a gyors importnövekedéshez, így a százalékosan máris kétszámjegyű folyómérleg-hiány további bővüléséhez is.

Elemzők rámutattak, hogy a nemzeti bank - amely kedden változatlan szinten, 15,75 százalékon hagyta az irányadó kamatot - egyelőre nem fog szigorításba kezdeni a tetemes infláció ellenére, és ez további lökést adhat a dinárba való befektetéseknek, tekintettel a szomszédos országok alacsonyabb kamatszintjére.