Kétmilliárdot kérnek az almavita lezárásához

Vágólapra másolva!
A felvásárló cég telephelyeit blokád alatt tartó szabolcsi almatermelők hiányolják a kormány konfliktusoldó intézkedéseit az árvitában. Most már beérnék kétmilliárd forinttal is.
Vágólapra másolva!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének mezőgazdasági bizottsága kétmilliárd forint azonnali támogatást kért az almaügy megoldásához a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztertől - erről Seszták Oszkár, a térségi helyhatóság elnöke (Fidesz) tájékoztatta a hétfőtől demonstráló gazdálkodók képviselőit Nyíregyházán pénteken, amikor átvette tőlük petíciójukat.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) igazgatója a petícióátadást követő sajtótájékoztatón elmondta: köszönettel vették a kétmilliárd forintos kérést, amely elegendő összegű kompenzáció lenne a feldolgozó üzemeknek ahhoz, hogy a termelők által követelt 30 forintos kilogrammonkénti árat kifizethessék az ipari almáért.

Megjegyezte: a támogatás megadására lehetősége van a kormánynak, tavaly például 4 milliárd forintos támogatást adott a kabinet a cukorrépa felvásárlásához, éppen az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice Magyarország Kft.-nek, amelynek két szabolcsi üzemét tartják most blokád alatt az almatermelők.

Budai Gyula megerősítette: szombaton Vásárosnaményban nagygyűlést tartanak a gazdák, amelyre várják Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, konkrét megoldási javaslatot remélve a vita megoldására. A Magosz tisztségviselője hozzáfűzte:, ha a tárca sem közöl konkrétumokat, megkezdik a záhony-csapi ukrán határállomás blokád alá vételének szervezését.

Budai Gyula a tájékoztatón jelen lévő szabolcsi gazdaköri vezetők helyeslése közben keményen bírálta a minisztériumot azért, mert az öt napja tartó blokád ellenére nem tett semmilyen intézkedést. "Felháborító, hogy a termelők képviselőinek kellett Lengyelországban egyeztetniÜK az ott is feszítő gondként jelentkező almafelvásárlási ügyben, és ugyancsak ők próbáltak kapcsolatot teremteni az Agrana cég osztrák tulajdonosával is, de hát akkor miért van a minisztérium?" - fogalmazott a Magosz igazgatója.

A gazdaköri vezetők felháborítónak nevezték a Gazdasági Versenyhivatal álláspontját is, miszerint "a magyar és a lengyel termelők együttműködése felveti a kartellgyanút". Budai Gyula kiemelte: "a hivatal inkább a meggyfelvásárlásnál tapasztalt kartellgyanút vizsgálta volna ki tisztességesen, hiszen csak annyit tett az ügyben, hogy levélben megkérdezte a felvásárlókat, kartelleztek-e". Hangsúlyozta: egyértelmű, hogy ez történt, hiszen úgynevezett plafonár volt az országban, 60 forintnál többért egyetlen felvásárló sem vette meg a meggyet.

Jakab Ferenc, a szabolcsi gazdaköri szervezet megyei elnöke hozzáfűzte: ha történt volna idEJÉben intézkedés, akkor nem maradt volna a fán kétmilliárd forint értékű meggy. Félő, hogy most az alma is hasonló sorsra jut - tette hozzá.

A megyei önkormányzat elnökének átadott petíciójukban az almatermelők azt kérték Seszták Oszkártól, hogy hívja össze a helyhatóság rendkívüli ülését, a testület vitassa meg a kialakult helyzetet, és "éljen felterjesztéssel az ügy megoldásához a Magyar Köztársaság miniszterelnökéhez".

A demonstrálók pénteken Anarcson 100 fölötti járművel, míg Vásárosnaményban 100 traktorral, illetve 200 teher- és személyautóval tartották blokád alatt az Agrana-Juice léüzemeit.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elfogadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermesztők meghívását, így az agrártárca vezetője szombaton délután jelen lesz a vásárosnaményi gazdanagygyűlésen - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az MTI-nek.

A megyei közgyűlés mezőgazdasági bizottságának indítványára reagálva hozzátette, hogy Gráf József az almaügy megoldása érdekében minden, a megoldást segítő, előremutató javaslatot hajlandó megvitatni az érintettekkel.