Fűtőolajat kezd gyártani az RFV

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyrt. saját fejlesztésű technológiájával megkezdte a műanyag hulladékból előállított fűtőolaj kísérleti termelését, és a hulladékhasznosítási engedély kézhezvétele után, várhatóan szeptembertől indulhat az ipari méretű próbaüzem - tájékoztatta Csaba Balázs, az RFV befektetési kapcsolattartója kedden az MTI-t.
Vágólapra másolva!

A termelést az erre a célra létrehozott, és az RFV 50 százalékos tulajdonában lévő RFV Galga Power System Kft. társaság végzi. A kft. másik tulajdonosa a Hídfő-Plussz Kft., amely cégtől az RFV Galga Power System Kft. bérli az üzemcsarnokot.

Az első berendezés évi 2600 tonna műanyag hulladékot semmisít meg, és ebből mintegy 1700 tonna fűtőolaj keletkezik. A rendszernek nincs károsanyag kibocsátása. A tervek szerint további két hasonló kapacitású berendezést állítanak üzembe 2009 első negyedévében. A két új berendezés segítségével előállított többlet fűtőolajat kogenerációs erőművekben használják majd fel.

A cég hétfőn megtartott rendkívüli közgyűlésén a részvényesek öt évre felhatalmazták az igazgatóságot maximum 10 millió forint tőkeemelésre, nyilvános részvénykibocsátással - derül ki a közgyűlési határozatokból.

Soós Csaba, az igazgatóság elnöke korábban azt mondta, kedvező tőkepiaci helyzetben a nyilvános kibocsátás idén ősszel megvalósulhat. Csaba Balázs pedig kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már folynak a tárgyalások intézményi befektetőkkel az érdeklődés felmérésére.

A tőkeemelésből származó friss forrás a tervezett beruházásokat finanszírozza majd.

Soós Csaba elnök, az RFV egyik fő tulajdonosa július elején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a következő néhány üzleti évben az RFV több tízmilliárd forint értékű energetikai beruházást tervez megvalósítani, kisebb részben tőkeemelésből, nagyobb részben bankhitelből és saját forrásból. Ezekkel a beruházásokkal az eredetileg energia-megtakarítással, hatékony energiaszolgáltatással és energiahatékonysági beruházásokkal, valamint azok finanszírozásával foglalkozó RFV új tevékenységbe, energiatermelésbe kezd.

Az RFV június 30-án közzétett profit előrejelzése szerint a társaság 2008-ban 2,456 milliárd forint árbevétellel és 510 millió forint nettó profittal számol. A kamat-, adófizetés-, tőketörlesztés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség várhatóan eléri a 852 millió forintot, az egy részvényre jutó nyereség pedig 255 forint lesz. Az új üzletág eredménye 2009-ben ezt 90 forinttal növeli.