Nem kap EU támogatást a Dunaferr

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság lezárja a Dunaferr magyar acélipari vállalkozásnak nyújtott adókedvezmények vizsgálatát, közölték a bizottság brüsszeli székhelyén hivatalosan pénteken.
Vágólapra másolva!

Miután a magyar hatóságok tájékoztatták a bizottságot, hogy a Dunaferr már nem jogosult a támogatásra, és támogatás kifizetésére eddig nem is került sor, a vizsgálat tárgytalanná vált.

A bizottság április 16-án indított mélyreható vizsgálatot, mert komoly kétségei voltak afelől, hogy a Dunaferr számára nyújtott támogatás tiszteletben tartja a nagyberuházások regionális támogatásának több ágazatot érintő, 2002-es európai uniós keretrendszerében foglaltakat. Utóbbi értelmében tilos az acélipari beruházások támogatása az ágazat strukturális problémái miatt.

A vizsgálat során a bizottság tájékoztatást kapott Magyarországtól, hogy a Dunaferr úgy határozott, nem veszi igénybe az adókedvezményt, és visszavonta a nemzeti hatóságokhoz benyújtott kérelmét. Tekintettel arra, hogy a Dunaferr az adókedvezményből csak 2009-től kezdődően részesült volna, eddig még nem fizettek ki támogatást.

Következésképp az EU-bizottság lezárta a tárgytalanná vált vizsgálatot.

Korábban, tavaly januárban a magyar hatóságok információkat szolgáltattak a bizottságnak, jelezve, hogy a Dunaferr 2006. decemberben 37,4 millió eurónak megfelelő beruházási támogatásban részesült. A magyar hatóságok a támogatást a az Európai Bizottság által előzetesen jóváhagyott olyan támogatási rendszeren keresztül nyújtották, amely adóösztönzőket helyez kilátásba a Magyarország kevésbé fejlett térségeiben megvalósuló, termelő beruházások számára.