Kevesen fizetnek az egészségpénztárakba

Vágólapra másolva!
Már két egészségpénztár taglétszáma haladta meg a százezer főt -íta a Napi Gazdaság augusztus 12- i száma. Arról azonban egyelőre nem sikerült adatot szerezniük, hogy ebből mekkora azoknak az aránya, akik csupán statisztikai tételt jelentenek, díjat egyáltalán nem fizetnek.
Vágólapra másolva!

A piacon egy banki hátterű kasszáról (mindkét legnagyobb pénztár ilyen) azt rebesgetik, hogy a hozzá hitelért folyamodóval egészségpénztári belépési nyilatkozatot írat alá. Az ügyfélt pedig a banktisztviselő biztosítja, hogy nem várják el tőle, hogy bármikor is fizessen. Ilyen esetre egyébként A Napi Gazdaságnak annak ellenére nem sikerült rábukkannia, hogy több hitelfelvevőt személyesen is megkerestek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból mindenesetre következtetni lehet arra, hogy milyen nagyságrendű lehet a szektorban a díjat nem fizetők aránya. A tagdíjkövetelések összegét a taglétszámra vetítve (kissé azért bizonytalan alapokon nyugvó) számításaik szerint tavaly év végén a "potyautasok" száma mintegy 56 ezer fő lehetett. Ez a teljes létszám 8,2 százaléka.

A Napi Gazdaság szerint a szektorban kizárólag a Patika Egészségpénztár vizsgálja felül évente tagjait (Napi Gazdaság, július 1.), hogy a díjat nem fizetők költségei ne az aktív tagokat terheljék. Ennél a kasszánál egyébként az átlagnál alacsonyabb, 7,1 százalék volt a számlájukat egyáltalán nem töltők aránya. Nyilvánvalónak tűnik egyébként, hogy a szektorátlag mögött is pénztáranként jelentős eltérések húzódhatnak meg. Úgy tűnik azonban, hogy a kasszák erről nem szívesen beszélnek, a PSZÁF pedig nem gyűjt kifejezetten erre vonatkozó adatokat. Tény viszont, hogy a tagdíjfizetésüket hivatalosan szüneteltetők létszáma évről évre nő. Míg ugyanis 2006-ban nem egészen 8,8 ezer szüneteltető volt, 2007 decemberében számuk már meghaladta 11,1 ezret. Az egészségpénztári tagok teljes száma közben 614,72 ezerről 733 ezer fölé emelkedett.