Stabilizáódott az EU szolgáltatószektora

Vágólapra másolva!
Augusztusban, ha alacsony szinten is, de stabilizálódott az eurózónában a szolgáltatói szektor teljesítménye - derül ki az RBS-Markit Economics által csütörtökön közzétett előzetes adatokból.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatói beszerzői menedzser index a várakozásokat felülmúlva alakult: 48,2 pont volt augusztusban a júliusi 48,3 pontot követően - a legalacsonyabb 2003 június óta -, de meghaladta az elemzők 48,0 pontos várakozását.(Az 50 pont alatti mutató a tevékenység visszaesésére, a felett a bővülésére utal.)

Az euróna szolgáltatói beszerzői menedzser indexét nyolc, a zóna szolgáltatói összteljesítményének 92 százalékát adó ország 2000 vállalatának véleményére alapozzák.

A két legnagyobb gazdaság, Németország és Franciaország teljesítménye elmaradt a várttól, ami miatt tartja magát a félelem, hogy az euróövezetet az idén elérheti a recesszió.

A szolgáltatásokat hátrányosan érintette az elmúlt hónapokban a hitelfeltételek rosszabbodása, a globális és az eurózónabeli kereslet mérséklődése, valamint az olajárak emelkedése.