Csökkenhet a hozamelőny - rákaptak a papírokra

Vágólapra másolva!
A múlt hetinél sokkal nagyobb érdeklődés kísérte a mai kincstárjegy-aukciót, amely emelkedő hozammal zárult. Egy elemzés szerint a következő hetekben a tízéves papír hozama 7,5-8 százalék között alakulhat, ám az év végére 7 százalékra csökkenhet.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szokásos keddi aukcióján 40 milliárd forint értékben dobott piacra három hónapos diszkont kincstárjegyeket. A befektetők a csomagra 145 milliárd forint értékben tettek ajánlatot, így két és félszeres lefedettséggel zárult az esemény.

Ezek szerint a piaci szereplők ismét fantáziát látnak a magyar papírokban, az azonos futamidejű instrumentumok múlt keddi aukciójára ugyanis mindössze 65 milliárd forintos ajánlattal érkeztek.

Emelkedés

A kibocsátó által jóváhagyott hozamok 8,50 és 8,66 százalék között szóródtak, az átlag 8,62 százalék lett.

Ez az egy héttel korábbi aukcióhoz képest 1 bázispontos emelkedést jelent, míg a hétfői másodpiaci benchmarkot 12 bázisponttal múlja felül.

Év végére 7 százalékra csökkenhet a tízéves hozam

Az Erste Bank állampapír-piaci elemzéséből kiderül, hogy a 10 éves magyar állampapír hozama a múlt héten némi emelkedést mutatott, kedden reggelre azonban már enyhe, 3-8 bázisponttal csökkent, vagyis emelkedett az árfolyama.

Az elkövetkezo néhány napban némi hozamcsökkenés elképzelhető, az azt követő hetekben azonban továbbra is a 7,5-8 százalékos sávban mozoghat bank szakemberei szerint. Hosszabb - néhány hónapos - időtávon a tavaly decemberben jellemző, 7 százalék körüli értékeket várnak.

Hosszabb távon csökkenhet az előny

A 10 éves hozamkülönbözet az euróhozamokkal szemben a magyar papírok javára továbbra is elég magasnak mondható, jelenleg 372 bázispont.

A pénzügyi krízis kitörése előtt jellemző 200 bázispontos értékek rövid távú visszatérése nem várható, de a hozamkülönbözet csökkenése hosszabb távon elképzelhető, ami a magyar hozamok csökkenését, azaz az állampapírok árfolyamának emelkedését vetíti előre - derül ki az elemzésből.