Folytatódik a bankok vérfürdője

Vágólapra másolva!
Újabb súlyos árfolyamveszteségeket mutattak az előző napi vérfürdő után a nagybankok részvényei a Londoni Értéktőzsde (LSE) keddi kereskedésében a Lehman Brothers csődjének utóhatásaként. A Barclays, az egyik legnagyobb brit bankcsoport megerősítette, hogy még tárgyal egyes Lehman-érdekeltségek átvételéről.
Vágólapra másolva!

Az LSE irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója kedd délután 153 pontos, 3 százalékos eséssel 5050 ponton járt, csaknem 1700 ponttal a tavaly júniusban mért, 6732 pontos legutóbbi zárási csúcs alatt. A fő londoni tőzsdeindex már idén júliusban a recessziós időszakokra jellemző "bear market" sávba zuhant.

A nem hivatalos, de általánosan elfogadott értékpiaci meghatározás szerint a "bear market" állapot akkor áll be, ha valamely tőzsde egy vagy több részvényindexe a megelőző csúcsról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt - vagyis nem hirtelen, meredek korrekció formájában - legalább 20 százalékot süllyed.

Ez a helyzet július 11-én állt elő, amikor a FTSE-100-as 2,7 százalékos napi eséssel 5261,60 ponton zárt, 22 százalékkal a tavaly júniusi zárási csúcs alatt. Jelenleg az LSE elsődleges árfolyammutatója pontosan 25 százalékkal alacsonyabb a 2007-es nyár eleji értéknél.

Óriási veszteségek a nagybankoknál

A főleg jelzálogpiaci tevékenységre szakosodott Halifax-Bank of Scotland (HBOS) papírja - amely előző nap 18 százalékos veszteséggel zárt - kedd délután 27 százalékos mínuszban volt, de a keddi kereskedés korábbi szakaszában előfordult 32 százalékos veszteség is.

Az HBOS - az egyik legnagyobb brit lakossági jelzálogkölcsönző - pozíciója rendült meg a leginkább a brit nagybankok közül, mert a piacon kételyek merültek fel a cég hitelezési tevékenységének megfelelő finanszírozása kapcsán. A nagy brit jelzálogkölcsönzőkre jellemző módon az HBOS is elsősorban a nagybani likviditáspiacon végzi refinanszírozását, semmint lakossági betéti forrásokból.

A globális hitelválság nyomán ez a bankközi likviditásforrás azonban egyre szűkösebb, mivel a bankok egymásról sem tudják, hogy melyiküket milyen mértékben sújtja az amerikai jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeit is tartalmazó pénzpiaci termékek értékvesztése. A Lehman bukása általános várakozás szerint még tovább rontja a bankközi hitelezési hajlandóságot.

Pénzt öntött a piacra a londoni jegybank

A keddi banki árfolyammozgások tanúsága szerint a piaci hangulatot az sem javította, hogy a Bank of England - a brit jegybank - az előző napi 5 milliárd font után - kedden további 20 milliárd font rövid távú likviditáspótló finanszírozást ajánlott fel a bankközi piacon, éppen a Lehman Brothers összeomlása után még szűkösebbé vált nagybani likviditáspiac kisegítése végett.

Kedden a harmadik legnagyobb brit lakossági és befektetési bankcsoport, a Barclays is 7 százalékot meghaladó veszteségben járt a londoni tőzsdén.

A Barclaysnak - amely egyike volt a Lehman Brothers hétvégi megmentési kísérletében részes bankoknak - nem használt az a keddi hivatalos bejelentés, amelyet a cég a londoni tőzsdén tett közzé, megerősítve azokat a sajtótalálgatásokat, hogy továbbra is tárgyal a Lehman egyes részlegeinek átvételéről. A bank hozzátette ugyanakkor, hogy nincs garancia semmilyen megállapodásra.

A brit nagybankok közül a Royal Bank of Scotland 12 százalékos, a Lloyds TSB 3,2 százalékos veszteségben járt a kedd délutáni londoni kereskedésben.

Részvényben fizették a munkatársakat

Kedd délután még mindig nem volt hivatalosan ismert, hogy mi lesz a Lehman Brothers londoni befektetési központjának ötezer alkalmazottjával. A Lehman londoni értékforgalmazói és befektetési részlege a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló és tanácsadó cég csődgondnoksága alá került, a PwC illetékesei azonban már előző napi londoni sajtótájékoztatójukon sem tudtak semmi biztosat mondani arról, hogy kit mennyi ideig alkalmaznak.

A citybeli banki közösség azonban biztosra veszi, hogy belátható időn belül mind az ötezer Lehman-alkalmazott állás nélkül marad. Elemzők már a Lehman drámája előtt is azt jósolták, hogy a londoni pénzügyi központban az idén 10 ezer befektetési banki munkahely szűnik meg; a Lehman Brothers teljes gárdájának elbocsátása ezt azonnal 50 százalékkal növelné.

A keddi Financial Times ráadásul azt írta, hogy a Lehman Brothersnél bevett szokás volt az alkalmazottak javadalmazását részvényekben folyósítani - a munkatársak a bank részvénytőkéjének 30 százalékát birtokolták -, emellett a bank sok esetben a prémiumokat is saját papírjaiban fizette ki; ezek most gyakorlatilag értéktelenné váltak.