Kivár az OMV INA-ügyben

Vágólapra másolva!
Nem igazak azok az információk, hogy az OMV-t nem érdekli az INA részvényeinek nyilvános ajánlattételi eljárása - nyilatkozta a horvát sajtónak az OMV horvát tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Marijan Kostrencic a Vecernji List című napilapnak arról beszélt, hogy az OMV-nek először tudnia kell, hogy lehetőség van-e az állami tulajdonban lévő részvények tervezett privatizációja során megszerezni az értékesíteni tervezett 19 százaléknyi INA tulajdont, e nélkül nincs értelme az ajánlattételnek a Mol ellenében. Az osztrák olajtársaság tanácsadója szerint ha ajánlatot tennének, biztosan magasabb árat kínálnának a Mol ajánlatánál, szerinte 3000 ezer kunát vagy még ennél is magasabb árat adnának az INA részvényeiért.

A Poslovni üzleti napilap elemzései szerint azonban a részvénypiacon nem számítanak arra, hogy emelkedne a Mol 2800 kunás ajánlata, ami csütörtökön jelenik meg hivatalosan.

Az elemzők szerint többféle forgatókönyv is megvalósulhat az ajánlattételi procedúra végéig, de nagyon sok a kérdőjel. Nem tudni biztosan például, hogy lesz-e kihívója a Molnak, a magyar olajtársaság változtat-e az ajánlatán, de az sem dőlt el, hogy az állami kézben lévő értékpapírokat a Molnál esetlegesen jobb ajánlatot tevő befektető elviheti-e.

A lap arra is emlékeztet, hogy a magyar olajtársaság hétfőn nyilvánossá tett vételi ajánlatát többféleképpen értékelték az elmúlt napokban, az intézményi befektetők alacsonynak tartják az árat, a kisbefektetők pedig egyenesen becsapva érzik magukat. A zágrábi börze egyik brókere azt mondta, hogy "bárcsak mindig így csapná be a kormány" a kisrészvényeseket, akik nem egészen két év alatt a befektetésük felett mintegy kétharmados nyereséget érhetnek el, az INA dolgozói pedig még nagyobbat.

A kisrészvényesek ugyanis 1690 kunáért vásároltak meg egy részvényt - 20 vagy 22 darabnál további kettőt ajándékba kaptak -, vagyis egyetlen értékpapíron legkevesebb 1110 kunás nyereséget könyvelhetnek el a Mol ajánlatával. Az INA dolgozói több mint kétszeres nyereséget érhetnek el, miután 1366 kunáért kapott papírjukért most még 1434 kunát kaphatnak - derül ki a Poslvoni által közölt táblázatból.