Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy francia államfő és kormányának több tagja támadást intézett a bankok ellen, amelyek a pénzügyi válságra hivatkozva az állami mentőháló védelmében sem folyósítanak hitelt a vállalkozásoknak és a lakosságnak.
Vágólapra másolva!

Sarkozy csütörtök esti beszédében a bankokat az adófizetőkkel kötött "erkölcsi paktumra" figyelmeztette, amelyet a pénzügyi rendszer összeomlásának elkerülésére rendelkezésre tartott, 360 milliárd eurónyi közpénzért - kisebb részt kölcsöntőkéért, nagyobb részt garanciákért - cserébe vállaltak. Arra kérte az általa a múlt héten kinevezett hitelközvetítőt, hogy a nyilvánosság előtt a sajtóban leplezzen le minden elfogadhatatlan hitelmegszorítást. Az állami támogatásért cserébe ugyanis a bankok kötelezettséget vállaltak arra, hogy évente 3-4 százalékkal növelik hiteleik összegét. A pénzügyminisztérium számításai szerint így további 75 milliárd eurónyi hitel szabadulhat fel a gazdaság finanszírozására.

A hitelfolyósítások ellenőrzésére egy hitelközvetítői posztot hozott létre az állam. Az azt betöltő személy feladata megyéről megyére ellenőrizni, hogy a bankok miként és tényleg folyósítanak-e kölcsönt a vállalatoknak.

Szükség esetén "odacsapnak"

A posztra kinevezett René Ricol a France Info hírrádióban pénteken nem zárta ki, hogy az állam leállítja a hitelfolyósítást azon bankoknak, amelyek nem emelik meg hiteleik összegét: - Ha a bankok elzárják a hitelcsapot, mi el elfogjuk zárni a csapot a bankok felé - hangoztatta a közvetítő. Véleménye szerint a bankoknak az eddigi hitelkonstrukciók megtartása mellett az állami támogatásért cserébe kockázatot kellene vállalniuk azért, hogy a gazdasági válságban ne álljon le a termelés. A közvetítő ugyanakkor úgy vélte, hogy a bankok többsége teljesíti a kötelezettségvállalásokat, és minden vállalkozás hitelhez juthat.

Laurent Wauquiez munkaügyi államtitkár jelezte: minden megyében ellenőrizni fogják, hogy a bankok nem fojtják-e meg a kisvállalkozásokat. - Ha ez a helyzet, odacsapunk - tette hozzá. Ariane Obolensky, a francia bankszövetség vezérigazgatója viszont a Le Parisien című napilapnak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy minden pletykával ellentétben a bankok folytatják a hitelfolyósítást, teljesítik kötelezettségvállalásukat, és arról számot is adnak.

Jóváhagyott mentőcsomagok

Jóváhagyta pénteken az Európai Bizottság a francia és a holland kormány támogatási csomagját a pénzügyi válság miatt nehezebb helyzetbe került bankágazatnak, és kilátásba helyezte a jóváhagyást az olasz és a spanyol csomagra is.

Az uniós tagállamok korábbi megállapodásának megfelelően a kormányok nemzetekre bontott, de egymással összehangolt intézkedéscsomagokkal igyekeznek segíteni bankjaikon. A brüsszeli bizottság jelezte, hogy az állami támogatásokkal kapcsolatos vizsgálatot gyorsan lefolytatja ezekben az esetekben, és mivel általában a tagországok előzetesen konzultálnak a brüsszeli szakértőkkel, a jóváhagyás szinte bizonyos minden esetben.

Neelie Kroes versenyügyi biztos a pénteki döntést kommentálva úgy vélte, a francia program hatékony eszköznek látszik a piaci bizalom visszaállítására. Brüsszel emellett olyan biztosítékokat kapott Párizstól, amelyek minimálisra csökkentik a piacon a torzulás veszélyét.

Hollandia 200 milliárd eurós tervet dolgozott ki. Erről Kroes szintén úgy vélte, hogy jól hozzáférhető segítséget nyújt a bankoknak, és kellően védett a visszaélésektől is.