Megtartja magyar biztosítóját az AIG

Vágólapra másolva!
Az AIG Inc., a világ legnagyobb biztosítója arról tájékoztatta az [origo]-t kedden, hogy a jövőben az eddig is meghatározó nem-életbiztosítási tevékenységre helyezi a hangsúlyt. A társaság több érdekeltségét értékesíti, hogy javítsa likviditási helyzetét és mielőbb visszafizethesse az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed által nyújtott 85 milliárd dolláros hitelt. Ebből egyébként eddig 61 milliárdot használt fel az AIG.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az üzleti biztosításokkal foglalkozó AIG Hungary nem eladó, működése stabil - erősítette meg a cég az [origo]-nak. Fenn kívánják tartani továbbá az Egyesült Államokon kívüli életbiztosítási érdekeltségeket is.

Az AIG nem-életbiztosítási ágból származó összesített árbevétele 2007-ben, globális szinten, mintegy 40 milliárd dollárt tett ki. A cég nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója, Edward Liddy szerint a jövőben visszahelyezik a hangsúlyt a hagyományosan erős nem-életbiztosítási tevékenységeikre.

Több vevőjelölt bukkant fel

"Számos olyan vállalatunk van, amely piacvezető és olyan jelentős versenyelőnnyel rendelkezik, amelyre ma már nem lehetne szert tenni. Céljaink elérése érdekében, számos kitűnő vállalatunkat - amelyek a lehetséges vevők számára vonzónak bizonyulnak - értékesíteni fogjuk" - mondta Libby.

"Több tőkeerős, stabil vevőjelölt felvette már velünk a kapcsolatot, és várakozásaink szerint ezek a cégek felismerik e vállalatok valódi értékeit, továbbá azt, hogy ezek a társaságok stratégiájukba jól beleilleszthetők. Célunk, hogy ennek a folyamatnak az eredményeként egy kisebb, de jóval rugalmasabb vállalattá alakuljunk át, amely kiszámítható nyereséggel és hosszú távon is jó növekedési lehetőségekkel rendelkezik" - fogalmazott az elnök-vezérigazgató.

Az AIG a globális értékesítési programjának irányításával a Blackstone Groupot és a J.P. Morgant bízta meg.

A magyar biztosító 20 százalékkal bővül

Eközben a magyarországi fióktelep, a párizsi központú AIG Europe S.A.-hoz tartozó AIG Hungary kárkifizetései idén szeptember 30-ig meghaladták a 853 millió forintot. Bruttó biztosítási díjbevétele egy év alatt 20 százalékkal bővült, meghaladva az 5,8 milliárd forintot. "Kárfizető képességünk és készségünk töretlen. Az elmúlt két hét során 185 millió forint kárt fizettünk ki. Számtalan ügyfelünk és partnerünk biztosított bennünket támogatásáról, ami meglévő szerződések megújításában és új szerződések kötésében nyilvánul meg" - mondta Csákvári Péter, az AIG Hungary fióktelep vezetője.

Az AIG Europe 2007-ben 850 millió eurót meghaladó mértékű kárt fizetett ki. Szavatoló tőkéje a francia pénzpiaci szabályozó hatóság (ACAM) által előírt összeg csaknem háromszorosa.

Az AIG Europa S.A. tőkéjét a holding likviditási helyzetének kezelésére átcsoportosítani vagy elvonni nem lehet. "A problémák forrása a pénzügyi termékekkel foglalkozó leányvállalat, nem a biztosító" - közölte Marie-Gemma Dequae a brüsszeli Európai Kockázat Menedzsment Szövetség (FERMA) elnöke.