Az EB is támogatást ígért Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Pénzügyi támogatási programot készít elő az Európai Bizottság Magyarország számára - jelentette be a testület szóvivője kedden Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Amelia Torres jelezte, hogy a részleteket várhatóan hamarosan bejelentik. Nem tudta megmondani, pontosan mikor válhat ismeretessé a terv.

A támogatási csomaggal elvben egyetértenek az unió tagországai - tette hozzá.

Torres emlékeztetett arra, hogy a brüsszeli bizottság korábban már üdvözölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készségét arra, hogy szükség esetén segítsen Magyarországnak. A valutaalap állásfoglalása támogatólag hat a bizalomra és a stabilitásra, és alátámasztja az eddigi kiigazítási gazdaságpolitikát - vélte a testület.

Két héttel ezelőtt kiadott közleményében a bizottság és a tagállamok kormányait képviselő tanács jelezte, hogy "támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz a pénzügyi válsággal kapcsolatos kihívások kezelésére". A bizottság és a tanács készen áll arra, hogy bármilyen rendelkezésre álló eszközt igénybe vegyen, hogy segítse Magyarországot a gazdaság irányításában ezekben a nehéz időkben, valamint a piaci erők visszatartásában - jelezték akkor.

Azt is megerősítették, hogy mindkét szerv szoros figyelemmel követi a helyzetet.

Összhangban az IMF-fel

Brüsszel jelezte azt is, figyel arra, hogy az IMF-segítséghez kapcsolódó esetleges feltételek összhangban legyenek az uniós gazdaságpolitikai ajánlásokkal, és azzal kölcsönösen erősítsék egymást.

Torres most nem közölte, hogy a tervezett segítség része-e a valutaalaptól várt támogatásnak, amelyről vasárnap bejelentették, hogy uniós hozzájárulással készül. Sajtóértesülések szerint az IMF 10 milliárd dollár körüli segítséget tervez.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az EU-támogatás várhatóan nem az uniós költségvetésből származik majd, hanem a bizottság pénzpiaci műveletekkel teremti elő.

Korábbi válságidőszakokban Brüsszel más esetekben is segítette már a nehéz helyzetbe jutott tagállamokat. A múlt évtized elején például Olaszország és Görögország kapott hasonló jellegű támogatást.