Soha nem voltak ilyen rosszak a kilátások

Vágólapra másolva!
Az októberi myélpontról novemberben tovább zuhant a GKI konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. A gazdaságkutató cég szerint a magyar gazdaság kilátásainak megítélése e felmérések történetében még soha és egyetlen ágazatban sem volt ilyen alacsony szinten. 
Vágólapra másolva!

Az októberi - korábban soha nem látott - mínusz 25 pontos szintről novemberre 33 pontra csökkent a GKI konjunktútamutatója.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint a zuhanás elsősorban az egyre rosszabb üzleti várakozásokkal magyarázható. A GKI üzleti bizalmi indexe az októberi mínusz 14,8 pontról mínusz 25,1 pontra zuhant.

Ráadásul a cégek a közelmúltat és jelent csak kevésbé, a jövőt viszont a korábbinál sokkal feketébben látják. A fogyasztói várakozások viszont novemberben már csak keveset romlottak, igaz ennyire pesszimista csak a Bokros-csomag idején volt a lakosság.

Az áremelési tervek az iparban nem változtak, a kereskedelemben mérséklődtek, az építőiparban pedig drasztikusan csökkentek. Ez utóbbi ágazatban immár az árcsökkentést tervezők vannak szignifikáns többségben. A fogyasztók inflációs várakozása tavasz óta javul, ez októberben átmenetileg megváltozott, majd novemberben folytatódott a kedvező tendencia.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése e felmérések történetében még soha és egyetlen ágazatban sem volt ilyen alacsony szinten - hívja fel a figyelmeztet a GKI.