Újabb mentőcsomag Japánban

Vágólapra másolva!
Pénteken délután új gazdaságélénkítő csomagot jelentett be pénteken a japán miniszterelnök. A program 10 billió jenes (111 milliárd dollár) adócsökkentést és közfinanszírozást tartalmaz, valamint 13 billió jent (144 milliárd dollár) a pénzügyi piacok fellendítésére.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Japánban már októberben döntöttek egy 27 billió jenes (275 milliárd dollár) élénkítő intézkedés-együttesről, de a kormányfő mostani indoklása szerint "azóta a gazdaság a kormány várakozásait meghaladó mértékben rosszabbodott". Az októberben bejelentett ösztönző terv kedvezményes hitelekhez juttatja a kisvállalatokat és a gazdálkodókat, csökkenti az autópályadíjakat, összesen 2 billió jen (20 milliárd dollár) készpénztámogatást tartalmaz a családoknak, ez egyszeri kifizetésként átszámítva 600 dollárt jelent egy-egy négy fős háztartásnak.

Korábban egy 11,7 billió jenes pótköltségvetést is elfogadott a parlament, többek között a halászok és a gazdálkodók többletterheinek enyhítésére, illetve a részmunkaidőben dolgozók elhelyezkedésének javítására.

A japán gazdaság az idei harmadik negyedévben a vártnál mélyebb recesszióba süllyedt: a kormány által kedden közzétett, felülvizsgált adatok szerint a hazai össztermék (GDP) fél százalékkal csökkent, ez éves szinten 1,8 százalékos visszaesés.