Recessziós félelem söpör végig a világon

Vágólapra másolva!
Végigsöpörtek a világ részvénypiacain az amerikai recessziós félelmek, ennek hatására mindenhol zuhantak a részvényárak. Az amerikai válságra már 50 százalékos esély van, ez azonban még nem biztos, hogy komoly gondokat okoz Magyarországon. A részvénypiacon viszont nem árt az óvatosság, és a jenhitelek is veszélyessé válhatnak, amire a magyar jegybank ismét figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb veszélyt az amerikai gazdaságra a lakossági fogyasztás visszaesése jelenti, mivel a bruttó hazai termék (GDP) növekedés jelentős részét ez hozza - mondta el az [origo]-nak Debesy Dániel, a CIB elemzője. Ezt a félelmet erősítette fel a kedden nyilvánosságra hozott kiskereskedelmi adat, ami 0,4 százalékos visszaesést mutatott. Ráadásul a vállalatok tőzsdei jelentései sem fényesek, a világ legnagyobb bankja, a Citigroup például 18 milliárd dollár veszteséget volt kénytelen leírni a jelzálogpiaci válság miatt, aminek következtében első veszteséges negyedévét zárta.

Debesy szerint egyébként a magyar gazdaság viszonylag védett egy amerikai válságtól, az ország gazdaságára ez inkább csak akkor lehet hatással, ha Európában is érezhető lassulás lesz e miatt. Magyarország exportjának jelentős részét a német piac veszi meg, így elsősorban ennek a visszaesése okozhat gondot. Ráadásul az amerikai gazdaság kihatása a világra már sokkal kisebb mint 10 évvel ezelőtt, ezért közel sem biztos, hogy világméretűvé válik a recesszió - teszi hozzá Debesy.

Óvatosan a részvénypiacokon, a jó lehetőségek ellenére is

Mindezek ellenére egyáltalán nem biztos még, hogy recesszió lesz Amerikában, egyre nagyobb azonban ennek a valószínűsége, amit a részvénypiacok már 50-50 százalékra áraznak be - véli Herczenik Ákos, a Raiffeisen bank elemzője. A magyar gazdasággal szemben azonban a magyar részvénypiac erőteljesen megérezte a recessziós félelmeket. Ennek eredményeként a vezető részvények árfolyama már elég vonzó szinteken van, azonban a vételek még mindig nagy kockázatot hordoznak magukban, mivel ennél alacsonyabb árfolyamok is elképzelhetőek.

Jelenleg részvények vételét csak azoknak ajánlja Herczenik Ákos, akik nem ijednek meg egy-egy rossz hír hallatán a tovább eső áraktól, és nyugodtan ki tudják ülni az eséseket. Az elemző szerint az első negyedévben igen nagy ingadozások lehetnek, jöhetnek ugyanis még rossz hírek. Ráadásul, ha valóban recesszió lesz Amerikában, akkor komolyabb áresés is lehet, ellenkező esetben viszont jó szintekről indulhat egy emelkedő szakasz a tőzsdén.

Az MNB kész beavatkozni

Az amerikai jelzáloghitel-piacról kiinduló pénzügyi piaci turbulencia Magyarországon eddig nem okozott olyan erőteljes, azonnali hatásokat a bankközi pénzpiacokon, illetve a hitelintézetek esetében, ami hatósági beavatkozást igényelt volna. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) eszköztára, a vezető jegybankokhoz hasonlóan felkészült és képes akár hasonló jellegű, rendkívüli lépésekre is - állapítja meg a jegybank a napokban publikált negyedik negyedévi jelentésében.

A jelentés szerint az elemzők többsége egyetért azzal, hogy a pénzpiaci turbulencia folytatódik, illetve elképzelhető, hogy mélyülni fog a jövőben. A magas hitelezési kockázatú, nem elsőrangú ügyfeleknek nyújtott jelzáloghitelek (subprime és Alt-A hitelek) minőségének további romlását vetíti előre, hogy e hitelek gyors expanziója a 2004-2006 közötti időszakra koncentrálódott, és mind a hitelek természetes minőségromlása, mind az átárazódási csúcsa az elkövetkező hónapokban várható.

Az előttünk álló időszakban kerülhetnek felszínre a jelentés szerint az ilyen hitelek értékpapírosított állományaiba befektető cégek likviditási problémái is. A számviteli és nyilvánosságra hozatali szabályoknak, a transzparencia növelése érdekében, az USA-ban elfogadott szigorítása miatt az eddig nem publikált veszteségek további beismerése valószínűsíthető a közeljövőben. A magyar jegybank figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat - áll a jelentésben.

Magyarországon vigyázni kell a jen alapú hitelekkel

A Pénzügyi Stabilitási Bizottság szokásos negyedéves ülésén a Pénzügyminisztérium (PM), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), valamint az MNB képviselői a pénzügyi stabilitással kapcsolatos aktuális kérdések áttekintése, a kockázatok értékelése során különösen két területtel foglalkoztak - derül ki a jelentésből -, az amerikai jelzálogpiaci válság tanulságaival és a Magyarországon beindult japán jen alapú hitelezéssel. Az utóbbival kapcsolatban a résztvevők egyhangúlag úgy ítélték meg, hogy az új devizanemben való hitelezés fölveti a rendszerszintű kockázatok esetleges növekedésének veszélyét, ezért szükségesnek tartották a helyzet részletesebb vizsgálatát.

Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában ugyancsak arra figyelmeztetett: az amerikai jelzálogpiaci válsághoz vezető jelenségekhez hasonló elemek az itthoni piacon is jelen vannak. A jen alapú hitelezéssel kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a jen árfolyamának, kamatának mozgása az európai intézmények - és főleg a hitelfelvevők - számára nehezen előre jelezhető, ezért nagyobb a visszafizetési kockázat is. Az elnök jelezte: ha a jenhitelek bizonyos arányt meghaladnak egy hitelintézet lakossági állományán belül, várhatóan magasabb tőkefedezettségi/ tartalékolási kötelezettséget írnak elő az ebben érdekelt intézményeknek.

Külföldön is egyre inkább tartanak a recessziótól

A világ egyik legnagyobb elemző háza, a Merrill Lynch szerint a recesszió, amitől tartottak már meg is érkezett az USA gazdaságába. A pénzintézet értékelését a munkaerőpiac, a személyi jövedelmi viszonyok (és az infláció), az ipari termelés és a kereskedelem teljesítményéről szóló legutóbbi adatokra alapozza. A munkanélküliségi ráta decemberben elérte a kétéves csúcsot jelentő 5 százalékot, és a Merrill számára ez volt az utolsó adat, ami szerinte egyértelműen mutatja, hogy nagy baj van. Az Egyesült Államokban egyébként az ipar is olyan gyenge teljesítményt mutatott tavaly decemberben, hogy arra 2003 áprilisa óta nem volt példa, az infláció pedig novemberben ugrott másfél éves csúcsra, 4,3 százalékra.

A Merrill elemzői szerint a recesszió már nem csupán előrejelzés, hanem a valóság - szól a jelentés. Hozzáteszik még, hogy az az aktuális konszenzus a Wall Streeten, hogy jó esély van a recesszió elkerülésére, jelenleg megdőlni látszik.

Élénkítő csomag, adócsökkentéssel

Az amerikai gazdaság alapjai stabilak, de a folyamatos gazdasági bővülést nem szabad természetesnek venni - mondta George W. Bush is hétfőn. A gazdaságot érő kihívások - visszaesés az ingatlanpiacon, magas energiaárak és a pénzügyi zavarok óvatosságra intenek az USA elnöke szerint. Ráadásul az adókat továbbra alacsonyan kell tartani a gazdasági bizonytalanság idején is - tette hozzá. "Az utóbbi idők jelzőszámai egyre vegyesebbek" - mondta. Tegnap az amerikai pénzügyminiszter is beszélt, ő kisebb növekedést jósolt. A Bush-kormány gazdaságélénkítő csomag bevezetését tervezi, egyebek mellett adócsökkentéssel, hogy elkerüljék a pangást, döntés azonban egyelőre nem született a lépésekről.