Moszkva nyerte a gázvezeték háborút

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz és Borisz Tadics szerb államfő jelenlétében pénteken Moszkvában átfogó energiamegállapodást írtak alá a két ország illetékes miniszterei, illetve az orosz Gazprom vezetői. Ennek értelmében Szerbia csatlakozik a Déli Áramlat gázvezetékprojekthez, a Gazprom pedig ellenőrzést szerez a NIS szerb olajvállalat felett- írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A megállapodást a szerb kormány még a múlt hét elején jóváhagyta. A Déli Áramlat szerbiai ágán évente legalább 10 milliárd köbméter földgáz fog áthaladni, ami a teljes vezetékrendszer kapacitásának egyharmadát teszi ki. A szerbiai vezetékszakaszt a Gazprom 51 és a Srbijagas szerb állami gáztársaság 49 százalékos részvételével létrehozott vegyesvállalat építi meg. Emellett a tervek szerint föld alatti gáztározót építenek a vajdasági Szöllősudvarnokon (Banatski Dvor).

A Gazprom és az olasz ENI által vezetett 10 milliárd euró összegű projekt keretében az orosz gázt a Novoszibirszkből a Fekete-tenger alatt lefektetendő 900 kilométer hosszú vezetéken szállítják Bulgáriába, majd onnan tovább nyugat felé. Szerbia az Európába irányuló gázszállítások fontos elosztó központjává válik - hangsúlyozta Putyin. A Déli Áramlat és a Balti-tenger alatt megépítendő Északi Áramlat gázvezeték révén Moszkva az eddiginél is nagyobb ellenőrzést szerez az európai gázpiac fölött, és a most aláírt megállapodás elemzők szerint újabb csapás a Nabucco-tervre, amelynek révén az EU enyhíteni szeretné az orosz gáztól való egyoldalú függőséget.

A Moszkvában aláírt másik megállapodás értelmében a Gazprom megveszi a NIS szerb állami olajvállalat 51 százalékát. Értesülések szerint a szerb fél elfogadta a 400 millió euróról szóló orosz ajánlatot, noha ez jóval elmarad a pakett 1-2 milliárd euróra becsült értékétől. A NIS évi egymillió tonna nyersolajat termel ki és 7 millió tonna finomítói kapacitással rendelkezik. A Gazprom emellett vállalta, hogy további 500 millió eurót fektet be a cégbe a következő négy évben. Moszkva ezzel ellenőrzést szerzett a szerb energiaellátás fölött, amiért cserébe segítséget ígért Koszovó elszakadásának megakadályozásához.