Vágólapra másolva!
Az amerikai határidős indexek kedden emelkedni kezdtek, mert a befektetők arra számítanak, a Fed a héten nyíltpiaci tanácsának esedékes ülésén újabb kamatcsökkentésre szánják el magukat, hogy ezzel segítsék a gazdaság bajainak orvoslását.
Vágólapra másolva!

A Fed nyíltpiaci bizottságának ülése kedden kezdődik, és a befektetők egyre inkább azt várják, hogy szerdán kamatcsökkentéssel ér véget: a gazdaságot ez segíthet kihúzni a gyenge lakáspiac, a hitelszűke és a magas energiaárak csapdájából.

A Fed egy hete rendkívüli kamatcsökkentést hajtott végre: nemcsak az időzítés, hanem a mérték (75 bázispont) is rendkívüli volt. Javította a hangulatot, hogy a vártnál magasabb lett néhány vállalat eredménye. A Dow Chemical Co.jegyzése például eredménye 1,7, a Lexmark International Inc nyomtatógyártóé pedig 12,4 százalékkal emelkedett eredményük közzététele után.

A hétfői zárás óta jelentette be ugyanakkor negyedik negyedéves profitjának tíz százalékos visszaesését az American Express Co;, valamint közölte azt is, hogy nem tudta elérni bevételi célkitűzését; árfolyama az elektronikus kereskedésben több mint 3 százalékkal csökkent, - igaz, Frankfurtban 0,5 százalékkal nőtt. Az ugyancsak jelentő VMware Inc, a virtualizáló szoftverek vezető gyártójának kurzusa viszont 23 százalékkal esett annak nyomán, hogy bevételei kissé elmaradtak a Wall Street előzetes várakozásaitól.

A határidős S&P 500 futures 5,10 ponttal nőtt, számított értéke felett alakul; 23 ponttal jutott magasabbra a Dow futures, 3,50 ponttal a Nasdaq 100 futures.