Költségei miatt csökkent a BB profitja

Vágólapra másolva!
Tavaly 17 százalékkal 814,23 milliárd forintra nőtt a Budapest Bank mérlegfőösszege, a pénzintézet adózás utáni nyeresége viszont egy százalékkal 7,38 milliárd forintra csökkent. A vezérigazgató szerint a fiókhálózat és a marketing költségei miatt kevesebb a profit.
Vágólapra másolva!

A magyar számviteli szabályok szerint összeállított mérleg alapján a bank betétállománya tavaly 20 százalékot emelkedett, és a múlt év végén 649,45 milliárd forintra rúgott, az ügyfeleknek kihelyezett hitelállomány pedig 31 százalékkal bővült, tavaly év végén 637,38 milliárd forint volt.

Mark Arnold, bank elnök-vezérigazgatója az enyhe nyereségcsökkenést azzal indokolta, hogy tavaly a hitelintézet jelentős összegeket fordított a fiókhálózat bővítésére, a különböző beruházásokra, és megugrottak a marketingráfordítások is, ezek a költségek az elmúlt évben mintegy 2 milliárd forintra rúgtak.

Drága volt a fiókhálózat bővítése és a marketing

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a bankfiókok és a direkt értékesítés mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az elektronikus banki ügyintézés is. Ennek megfelelően a hitelintézet 2007-ben jelentős fejlesztésbe kezdett, hogy a Budapest Internetbank 3.0 szolgáltatása egyszerű és ügyfélbarát legyen.

Tavaly a bank tovább növelte a békéscsabai Bankműveleti Központban dolgozók számát a kintlévőség-kezelés, új számlanyitás és telebank tevékenységek bővítésével. Ennek köszönhetően az előző év végére az ott dolgozó munkavállalók száma elérte a 390-et.

Növekvő költségek, csökkenő profit

Tavaly a nettó kamatbevételeik 23 százalékos növekedéssel 45,9 milliárd forintra nőttek, a nettó díj-, jutalék- és egyéb bevételek 1 százalékkal 8,7 milliárd forintra csökkentek, a pénzintézet beruházásokhoz kapcsolódó költségei 21 százalékkal nőttek. Tavaly a 8,5 milliárd forint adózás előtti eredménye 8 százalékkal; 7,3 milliárd forint adózás utáni eredménye 1 százalékkal kevesebb, mint 2006-ban.

A lakossági üzletág hitelállománya 36 százalékkal nőtt, a fedezetlen lakossági hitelek (hitelkártya, személyi hitel és áruhitel) állománya 26 százalékkal 81,8 milliárd forintról 103,3 milliárdra nőtt.A lakossági üzletágon belül a jelzáloghitelek állománya 67 százalékka 84,1 milliárd forintról 141 milliárd forintra emelkedett. Tavaly a pénzintézet mintegy 110 000 bankkártyát bocsátott ki.

A Budapest Bank (kis- és közepes vállalatokra szakosodott üzletága 2007 végéig 342,7 milliárd forint értékben helyezett ki hiteleket, amely 24 százalékos bővülést jelent az előző évi 275,6 milliárd forinthoz képest.

Új befektetéseket kínált az alapkezelő

A Budapest Alapkezelő vagyona tavaly 348,9 milliárd forintra bővült. Az év során indított MetálMix Alapot 5,7 milliárd, a Hozamtár Alapot több mint 4 milliárd forint értékben jegyezték.

A Budapest Autófinanszírozási Zrt. csökkenő teljesítményű piacon is 20 százalékos növekedést ért el. Így 101,7 milliárd forintról 122 milliárd forintra nőtt az állománya.

A Budapest Lízing Zrt. lízingállománya 41 milliárd forint értékű új kihelyezéssel 67,2 milliárdra nőtt, ami piaci átlagot meghaladó mértékű, 21 százalékos növekedést mutat.