A GKM lehet a 2009-es büdzsé vesztese

Vágólapra másolva!
Elkészültek a költségvetés hároméves keretszámai, és ezek alapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szenvedi el a legnagyobb forráscsökkenést, nagy nyertesnek pedig a honvédelmi és a külögyi tárca tűnik. Valószínűleg leállnak az autópálya-építések.
Vágólapra másolva!

A kormány nyilvánosságra hozta a 2009-2011-es költségvetések keretszámait. A jövő év legnagyobb vesztese a gazdasági tárca lesz, míg a honvédelem jelentős pluszforrásokhoz juthat - írja a Napi Gazdaság.

Az államháztartási törvény tavalyi módosítása szerint a kormánynak három évre előre meg kell határoznia minden évben a minisztériumok költségvetési támogatását, amely egyben a következő évek büdzséinek keretéül szolgál.

A most nyilvánosságra hozott kormányhatározat a konvergenciaprogram hiánycsökkentő pályájára épül, miszerint a tavalyi 6 százalékról az idén a GDP 4, 2009-ben 3,2 százalékára, majd 2,7, illetve 2011-re 2,2 százalékára mérséklődik az államháztartási deficit. Ezeket a kereteket figyelembe véve határozta meg a minisztériumok támogatási keretét a kormány, vagyis azt az összeget, amiből gazdálkodhatnak saját bevételeiken felül.

A jövő évet nézve a 2009-es költségvetés legnagyobb vesztese - és igaz ez az állítás a 2011-ig tartó időszak végéig - a gazdasági minisztérium lesz. Míg idén a GKM költségvetési támogatása 324 milliárd forint volt, jövőre csupán 204 milliárdból gazdálkodhat a liberálisok által vezetett tárca.

A jelentős - 37 százalékos - éves csökkenés egyértelműen a sztrádaépítések teljes leállítását jelenti, ugyanis ilyen nagy összeget fűnyíróelven nem lehet elvonni a tárca költségvetéséből. Ugyanakkor ha a jövő évi költségvetés a most elfogadott tervek szerint készül, akkor a Szekeres Imre vezette honvédelmi tárca jelentős többletforráshoz juthat már jövőre is, de igazán 2011-ig számottevő a tárca támogatásának növekedése.

Ugyanis míg a 2009-2011 közötti időszakban átlagosan 6 százalékkal nő a tárcák támogatása, addig a HM-é 22,5 százalékkal, ami nagyobb fejlesztések megindítását feltételezi. A honvédelemnél nagyobb forrásbővülésre számíthat a külügy 2011-ig, ugyanis a viszonylag csekély költségvetésű tárca támogatása a négy év alatt 39 százalékkal emelkedhet, ami a külügy egyértelmű megerősödését jelentené - a bőkezűség vélhetően összefügg a 2011-re tervezett magyar EU-elnökséggel is.

Hosszú távon a vesztesek közé sorolható a szociális minisztérium, hiszen az idei 235 milliárd forintról 205 milliárdra csökken a tárca éves támogatási kerete 2011-re, de az önkormányzati tárcának is szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat, hasonlóan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.