Tőkeinjekció az USA jelzálogpiacának

Vágólapra másolva!
Az illetékes amerikai szövetségi hatóság szerdán a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-kötvényeket biztosító társaságának, az állami felügyelet alatt álló Fannie Mae és Freddie Mac nevű társaságoknak alacsonyabb, 30 százalékos helyett 20 százalékos tőkefedezetet írt elő, ami összesen mintegy 200 milliárd dollár pótlólagos likviditást biztosít általuk a jövőben a még tavaly válságba került jelzáloghitelezés amerikai piacának.
Vágólapra másolva!

A Freddie Mac és nagyobb szektortársa, a Fannie Mae - amely az Egyesült Államok 11500 milliárd dolláros lakáshitel-piacának mintegy 45 százalékát biztosítja - működésük eddigi legnagyobb bukásáról számoltak be az év végét követően. Az amerikai lakáspiac pangása és az egyre szaporodó fizetésképtelen jelzálogosok ugyanis felnyomják a lakáshitelek költségeit. A jelzáloghiteleket vásárló és ezeket biztosító Fannie Mae és Freddie Mac profitja éppen ezért folyamatosan csökkent, az idei évre vonatkozó kilátásai pedig nem sok javulást ígérnek.

A két vállalkozásnak a döntés révén azonban lehetősége lesz az idén összesen akár 2 ezer milliárd dollár értékben jelzáloghitel-papírokat vásárolnia, jelentős lökést adva a piacnak.

Erősödtek a Freddie és Fannie részvények

A bejelentésre a Fannie Mae és a Freddie Mac részvények is erős emelkedéssel reagáltak: előbbiek 01,5 százalékos emelkedést követően 31,17 dolláros öthetes csúcsot étrtek el, utóbbiak 8,3 százalékos emelkedéssel 28,18 dolláros árfolyamot értek el, ami a legmagasabb február 20-a óta.