Újjáélesztenék a Rákóczi utat

Vágólapra másolva!
A városfejlesztési tervekkel összhangban, az ingatlanfejlesztők megállítanák Budapest egyik legforgalmasabb utcájának hanyatlását. A főépítész üdvözli a kereskedelmi folyosóra támaszkodó fejlesztéseket, és úgy véli, jó szervezéssel néhány éven belül a Rákóczi út visszanyerheti régi fényét.
Vágólapra másolva!

A budapesti Rákóczi út kereskedelmi jelentőségének újjáéledésében bízik a térség néhány ingatlanfejlesztője - hangzott el egy keddi sajtótájékoztatón. A Kerepesi úti folytatással kiegészítve úgynevezett "keleti kereskedelmi folyosót" vizionálnak a fővárosba.

E folyosónak már kétszáz évvel ezelőtt nagy szerepe volt Budapest életében, és a hetvenes években a Keleti pályaudvarig tartó szakasza virágzó kiskereskedelmi övezetté vált. A rendszerváltás után hanyatlásnak indult, de bizonyos adatok azt mutatják, hogy ismét élénkülőben van, és a tervezett fejlesztéseket elnézve néhány év alatt sokat fejlődhet.

Gyöngyösi Zoltán, a Baross téren 30 millió euróból irodaházat építő Gestesa Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy az Erzsébet hídtól az Örs vezér teréig húzódó korridor a bevásárlóközpontok és szállodák szegmensében már most az élen áll, az irodaházak piacán pedig a harmadik legnagyobb kínálatot nyújtja a főbb sugárutak (Váci, Andrássy, Üllői, Soroksári) közül.

Kitüntetett helye van az útvonalon a Blaha Lujza térnek, ahol naponta 300 ezer ember fordul meg. A környéken gombamód szaporodnak az új hotelek - köztük az Ablon Fashion Center névre (át)keresztelt beruházása, melynek része lesz egy 6000 négyzetméteres üzletközpont. Keresi a helyét a Corvin áruház is: Balla Erna ügyvezető igazgató elmondta, több koncepciót vizsgálnak (7-15 milliárd forint értékben), a kulturális központtól a kereskedelmi funkcióig.

Jó kereskedelemszervezéssel pár éven belül újjáéleszthető a Rákóczi út - jelentette ki Beleznay Éva, a főváros megbízott főépítésze, hangsúlyozva a Baross tér 4-es metróhoz kapcsolódó felszíni rendezésének jelentőségét. Szerinte a főbb csomópontokban kialakuló "mágnesközpontok" hatásából idővel az önálló kiskereskedelmi egységek is profitálhatnak.

Beleznay Éva a Budapest Szíve Program lényeges elemeként említette a Kossuth Lajos utca "humanizálását", aminek egyik alappillére az utcai üzlethelyiségek revitalizálása, a járókelők visszacsalogatása az utcákra.

A Keleti pályaudvartól kifelé jelentős fejlesztések voltak az elmúlt években, ide sorolható az egyelőre döcögő Arena Pláza, a Budapest Sportaréna, az Aréna Corner és az Árkád bevásárlóközpont. A Hungexpo vásárterületét ugyancsak a kereskedelmi folyosó egyik vonzó csúcsintézményeként értékelik az ingatlanfejlesztők.

Forrás: [origo]