Tömeges csődhullám Romániában

Vágólapra másolva!
Romániában egyre több cég, főleg kis- és középvállalkozás kénytelen lehúzni a rolót - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Coface Romania által készített felmérés szerint a csődeljárások számának 35 százalékos növekedése mellett tavaly az év végén 14 104 cég volt a fizetésképtelenségi eljárás valamilyen fázisában, ebből 13 104 cégnél elkezdődött a csődeljárás. A Coface adatai szerint 2007-ben is a kereskedelem - az ebből élő disztribúciós vállalkozásokkal -, valamint a mezőgazdaság bizonyult a legkockázatosabb ágazatnak.

A multinacionális áruházláncok megjelenése nagymértékben járult hozzá ahhoz, hogy a csődbe ment vállalkozások több mint negyven százaléka a kiskereskedők soraiból kerül ki. A mezőgazdaságba, illetve az élelmiszeriparba fektető vállalkozások sincsenek sokkal jobb helyzetben: tavaly az agrártermelés a 2006-os adatokhoz képest 16,7 százalékkal esett vissza, a növénytermesztés az időjárási viszonyok miatt (a 8,5 millió hektár vetőterület mintegy 65 százaléka károsodott) 24,7 százalékkal mérséklődött.

A befektetési szempontból negyedik legkockázatosabb ágazatnak meglepő módon az építőipar bizonyult. Annak ellenére, hogy Románia a régió legdinamikusabban fejlődő piaca, tavaly közel 1100 építőipari vállalkozás vált fizetésképtelenné. A lesújtó adatok ellenére léteznek még biztonságos ágazatok, melyek közül az energetika, a telekommunikáció, az it- és a pénzügyi szektor áll a fizetőképességi lista élén.

"A román gazdaság jól teljesít, nincs ok aggodalomra" - mondta bizakodóan Cristian Ionescu, a Coface Romania vezérigazgatója. Hozzátette: a csődeljárások elmúlt években tapasztalt növekedése a gazdaság tisztulását jelzi. Azon vállalkozók, akik képtelenek lépést tartani a globalizáció, illetve az uniós csatlakozás megkövetelte feltételekkel, beszüntetik tevékenységüket - írja a Napi Gazdaság.