Nyílt levélben üzent az ELLa az Erstének

Vágólapra másolva!
Nyílt levélben reagált az ELLa Bank Andreas Treichlhez, az Erste Bank elnök -vezérigazgatójának kritikájára. "Treichl úr, kedves Öntől, hogy ennyire aggódik a magyar jelzálogpiacért, különösképpen a másodlagos jelzálogpiac válságának tükrében. Meglehetősen álságosan hangzik azonban, hogy Ön, mint a legagresszívebb magyarországi jelzáloghitel kihelyezőjének vezetője azt sugallja, hogy a többi bank hanyag, és Ön az igazság egyedüli letéteményese a jelzáloghitelezésben. A valóság nagyban eltér az Ön által festett képtől." - áll Szekeres G. Tibor az Ella Bank alapítójának levelében.
Vágólapra másolva!

"Egyfelől a svájci frank (CHF) alapú hitelezés valóban hordoz bizonyos kockázatot. Bár a svájci frank forinthoz és euróhoz viszonyított árfolyama szűk sávban mozogott idáig, a forint ki van téve árfolyam-ingadozásnak. De - hacsak a magyar kormány nem követ el valami igazán nagy baklövést (ami erősen valószínűtlen a jelenlegi szigorú költségvetési környezetben) - az árfolyamkockázat kezelhető. Ezt a pozitív gazdasági tények is támogatják: a svájci frank szorosan korrelál az euróval, amelyhez a magyar forint árfolyamát gyakorlatilag rögzítették; a magyar gazdaság szorosan kötődik az Európai Unióéhoz; a magyar munkaerő költsége még mindig jóval alacsonyabb mint az EU-ban; a munkaerő termelékenysége rendkívül versenyképes; és számos piaci lehetőség jóval vonzóbb hazánkban, mint az Unió többi országában.

Másfelől a svájci frank alapú hitelezés érdemi szerepet játszott a magyar jelzálogpiac kifejlődésében a magas forintkamatokkal sújtott hitelezési környezetben. Azok a magyar állampolgárok, akik frankban vettek fel hitelt, az elmúlt 5 év során sok pénzt megtakarítottak az alacsonyabb összegű havi törlesztéseken. Ha Magyarországon olyan a kormány, hogy nem áll az emberek útjába, a gazdaság visszaállhat a növekedés útjára, ami erősíteni fogja a forintot. Ráadásul Magyarországon a nyugat-európaihoz képest alacsony a hitelfedezeti ráta (kb. 50%), és a bankok értik az árfolyamkockázatot és beépítették az árfolyamkockázatokat enyhítő mechanizmusokat jelzálogtermékeikbe.

Ironikus módon, mivel az egyszeri hitelfolyósítás általában helyi pénzben történik, a svájci frank folyamatos értékesítése segít alacsonyan tartani annak árfolyamát. Ugyanakkor a havonkénti hiteltörlesztéshez szükséges svájci frank megvásárlása időben eloszlik, és így jótékony hatású cashflow-eltolódás keletkezik, amíg a hitelező országok át nem térnek az euróra. Ebből következik, hogy a frankalapú hitelezés hirtelen korlátozása megszüntetné ezt az "egyensúlyt" és ezzel további devizaárfolyam-kockázatnak tenné ki a CHF-alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleket.

Az árfolyamkockázatnál jóval komolyabb veszélyt jelentenek a laza hitelezési normák. Elsősorban ezek váltották ki a másodlagos jelzálogpiac jelenlegi válságát. Javaslom, hogy a központi bankoknál folytatott lobbizás helyett összpontosítson inkább a piacromboló hitelezési gyakorlatok megfékezésére, és harcoljon az ingatlanok értékének túlbecslése, a korrupció, a hamis jövedelemigazolások, a díjmentes hitelezés és a magas hitelfedezeti rátával történő hitelezés ellen, ami a kiváltó okai voltak a másodlagos jelzáloghitel-piaci válságnak. Nagyon jót tenne a bankszektornak egy piaci viszonyokhoz igazodó, mutatószám-alapú hitel-elbírálási modell terjesztése és az egészséges hitelezési gyakorlat ösztönzése.

Amint látja, én gyökeresen másként ítélem meg a CHF-alapú jelzáloghitelek kockázatát, és remélem, hogy levelemmel sikerült további adalékkal szolgálnom pénzügy-politikai ténykedésének irányait illetően." - áll Szekeres G. Tibor az Ella Bank alapítójának levelében.