Erősödve nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 124,52 pontos emelkedéssel, 22 332,99 ponton nyitott kedden, ami a legutóbbi, hétfői záró értékéhez képest 0,56 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője nem számít jelentős elmozdulásra, véleménye szerint a New York-i tőzsde délutáni nyitásáig nem lesz határozott irány a magyar börzén.

Emlékeztetett, hogy előző nap az amerikai és a londoni és piacok is zárva voltak, így Európában sem volt nagy mozgás. Kivétel volt a BÉT, amely "önmagában, minden segítség nélkül" nagyot esett. Balásy Zsolt szerint kedden kicsit visszarendeződhetnek az árak a hétfői esés után.

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője kicsit optimistább, ő pozitív nyitásra számít, mivel az ázsiai börzék és az európai határidős indexek is optimista képet vetítenek előre. Az elemző szerint délelőtt még visszafogott lesz a piac, de a BUX valószínűleg a pozitív tartományban marad. Délután az Amerikában megjelenő lakáspiaci adatok indíthatják el teljes ütemben a kereskedést.

Felfele mozdult el Japán, vegyesen nyitott Nyugat-Európa

Kedden erősödött a tokiói értéktőzsde fő mutatója, miután hétfőn két hete legalacsonyabb szinten fejezte be a napot.

A 225 válogatott részvény Nikkei indexe 203,12 pont (1,5 százalék) emelkedéssel 13 893,31 ponton zárt.

A kereskedők azt mondták, hogy különösen azoknak a cégeknek a részvényei erősödtek, amelyeknek hétfőn gyengült az árfolyama a jen akkori drágulása miatt. Kedden a jen már gyengült a dollárhoz viszonyítva.

Különösen nagy drágulással zártak a papíripari cégek, így a Mitsubishi Paper Mills árfolyama 9 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. Ennek oka, hogy egy értékpapír forgalmazó feljavította az ágazat részvényeinek a besorolását, arra számítva, hogy erőteljesen nő majd az újságpapír ára, javítva ezzel a cégek nyereségességét.

Kedden vegyesen indítottak a nyugat-európai részvénypiacok, amelyekre hatást gyakorolt, hogy a Vodafone a várakozásoknak megfelelő éves adózott eredményt közölt, ugyanakkor gyengült a német fogyasztói bizalomindex.

Röviddel 9:30 előtt a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,25 százalék emelkedéssel 1322,93 ponton volt.

Ugyanekkor a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 3,03 pont gyengüléssel 6950,81 ponton állt, a londoni FTSE100 index 31,80 ponttal 6119,10 pontra nőtt.