KSH: 2,2 százalékkal nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 májusában 2,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 4,7 százalékkal nőtt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában. Az elemzők jóval nagyobb növekedési ütemre számítottak.
Vágólapra másolva!

A termelés volumene az év első öt hónapjában 6,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 0,7 százalékkal csökkent. Részletes adatok közzététele az előzetesen jelzett időpontban, július 15-én várható.

A gyengülő nyugat-európai konjunktúra, elsősorban a német kereslet lassulása áll a magyarországi ipari termelés kedden közölt 0,7 százalékos havi csökkenése, illetve az év/év alapon mért, a várakozásoktól elmaradó 2,2 százalékos, illetve a 4,7 százalékos kiigazított növekedési adat mögött - állítják elemzők.

A 6,5-6,7 százalékos elemzői konszenzustól jócskán elmaradt a májusi 2,2 százalékos ipari termelési adat - mondta Trippon Mariann. A CIB Bank vezető elemzője szerint a 0,7 százalékos csökkenést jelző havi adatnál azt az egyszeri hatást is figyelembe kell venni, hogy májusban egy nappal kevesebb volt a munkanapok száma, mint áprilisban.

Az erős forint is fáj

A magyar ipari termelés erősen függ a globális nyugat-európai konjunktúrától, ezen belül is a német kereslettől, ahol, elsősorban az ipari megrendeléseknél már érezhető a lassulás - mutatott rá Trippon Mariann. Véleménye szerint az ipar teljesítményére az erős forint is kedvezőtlenül hat, ezért a CIB Bank 2008-ra 6,0 százalékos ipari termelésbővülést vár a tavalyi, 8,1 százalékos növekedés után.

Kissé alacsonyabb, 5,0 százalékhoz közeli ipari termelési indexet vár 2008-ra Forián Szabó Gergely. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint egyhavi adatból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a márciusi csökkenés után áprilisban kiugró növekedést, év/év alapon 11,8 százalékot jelzett a KSH. A magyarországi ipari termelésben a globális folyamatok nyilvánvalóan lecsapódnak, ahol folyamatos lassulás várható - vélte Forián Szabó Gergely. Az elemző szerint bár a forint erősödése még nem jelent meg a májusi adatban, ami volumen-index, de hosszabb távon semmiképpen sem segíti az ipari exportot.