Engedélyt kértek Eurovegas megépítésére

Vágólapra másolva!
Révbe érhet az nyugat-magyarországi kaszinóváros megvalósítása, miután az Eurovegas Hungary Zrt. beadta az építési engedély kérelmét a Hegyeshalom és Bezenye között létesítendő szórakoztató komplexumra.
Vágólapra másolva!

Magyarországon jelenleg nincs úgynevezett I. kategóriájú kaszinó, amelynek egyik ismérve, hogy legalább 1500 játékautomatával rendelkezik, és legkevesebb 100 játékasztalon próbálhatják ki szerencséjüket a vendégek. Az Eurovegas projekt első ütemében egy 22 szintes, 312 szobás, négycsillagos szálloda épülne a hozzá tartozó kaszinóval, ahol 1500 automata és 100 játékasztal kapna helyet.

A magyarországi szerencsejáték törvény 2005 november elsejétől hatályos módosítása szerint az "Eurovegas" a magyarországi I. kategóriás játékkaszinók közé tartozna. A jogszabály szerint I. kategóriás kaszinót legalább 1 milliárd forint, a II. kategóriába tartozót pedig legalább 100 millió forint alaptőkével rendelkező, állami többségi részesedéssel működő szervezet, illetve az állami játékszervező kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági, vagy koncessziós társaság működtethet.

Gigantománia vagy munkahelyteremtés?

Az "Eurovegas" ötlete - több évre tekint vissza, 2005 tavaszán a Format című osztrák hetilap Las Vegas gigantomániás uniós változatának nevezte a Hans Asamer osztrák üzletember által 330 hektáron megálmodott létesítmény-együttest. Az osztrák lap által csak sóderbárónak nevezett felső-ausztriai üzletember elmondta, hogy az egész beruházás - amely ötcsillagos szállodát, élményparkot és 48 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot is magába foglal - 700 millió euróba kerül, ebből 470 millió eurót a "kaszinóváros" megteremtésére fordítanak.

A Format adatai szerint a beruházással 8 ezer munkahelyet teremtenek, így a magyar hatóságok szívesen adták meg az építési engedélyt. A lap arról is írt, hogy kezdetben Michael Jackson popsztár apja is üzleti érdeklődést mutatott a magyarországi beruházás iránt, ám helyette a szerencsejáték-iparban gigásznak tartott amerikai Ellis Gaming vállalat lett a beruházás egyik partnere. Ez a cég, mindenekelőtt Nevadában, Kaliforniában és Kanadában, évi 12 milliárd dollár forgalmat ért el.

A pénzügyminiszterrel már megállapodtak

A tervezett projekt újabb fejezetéhez érkezett 2006 októberében, amikor is a Pénzügyminisztérium (PM) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hatályba lépett a Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén tervezett kaszinó komplexum koncessziós szerződése. A pénzügyminiszter a húsz éves időtartamra szóló koncessziós jog megszerzésére 2006. januárjában írta ki a pályázatot. A tenderre a megadott határidőig egy pályázó, a Venetian Hungary Limited nyújtott be ajánlatot. A pályázó a kiírásban meghatározott koncessziós díj minimumát meghaladó ajánlatot tett. Ez kaszinónként évi 1,07 milliárd forint.

A Venetian Hungary Limited pályázatát a bíráló bizottság elfogadta, és javaslatára a pénzügyminiszter nyertessé nyilvánította. Időközben a Venetian Hungary Limited kezdeményezte a Magyar Állammal kötött, de még hatályba nem lépett koncessziós szerződésének módosítását. A szerződés módosítására egyebek között a tulajdonos személyében történt változás miatt volt szükség, aminek következtében a koncesszióba vevő társaság elnevezése is megváltozott. A társaság új neve Eurovegas Hungary lett.

Tavaly szeptemberben aláírták a Bezenye és Hegyeshalom határába tervezett óriási kaszinó-beruházás megkezdéséhez elengedhetetlen 20 plusz 10 évre szóló koncessziós szerződést az Eurovegas Hungary Zrt. és a Pénzügyminisztérium képviselői.

Idén májusban Hans Asamer, a vállalkozás fő résztvevője a Trend osztrák magazinban hozta nyilvánosságra, hogy benyújtják az építési engedélyhez szükséges terveket, ezzel cáfolta azokat a magyar sajtójelentéseket, miszerint Bezenye helyett Budapesten létesül a kaszinó.