Perelik az Atomenergia Hivatalt

Vágólapra másolva!
Az Energia Klub újabb pert indít Országos Atomenergia Hivatal (OAH) ellen, miután a hivatal megtagadta a paksi atomerőmű kettes blokkjának 2003. évi üzemzavarából származó hulladékok kezelésére vonatkozó paksi stratégia közreadását.
Vágólapra másolva!

A környezetvédő szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében rámutat: a stratégia kidolgozását 2005-ben maga az OAH írta elő a paksi atomerőmű számára, amely azonban üzleti titokra, illetve a "szellemi tulajdon" sérelmére hivatkozva nem hozza nyilvánosságra.

Az Energia Klub szerint a nukleáris biztonsággal kapcsolatos döntések olyan környezeti információknak minősülnek, amelyeket a közvéleménynek joga van megismerni. Az ilyen jellegű adatok megismerését még az üzleti titokra vonatkozó szabályok sem gátolhatják - hangsúlyozzák.

A közlemény emlékeztet arra, hogy Energia Klub kezdeményezésére két per is zajlik 2004 szeptembere, illetve 2005 márciusa óta. A folyamatban lévő perek az atomerőmű 2003. évi üzemzavarára vonatkozó szakértői anyagokkal kapcsolatban indultak, amelyekben szintén az OAH az alperes.

Jelenleg mindkét per arra vár, hogy a Fővárosi Bíróság harmadszorra is megkezdje az ügyek tárgyalását, miután a fellebbviteli testület, a Fővárosi Ítélőtábla kétszer új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el. Az Ítélőtábla korábban úgy ítélte meg, hogy a kért adatok közérdekű adatnak minősülnek, ezt követően az ügyekben a Fővárosi Ítélőtábla az adatok részleges kiadhatóságáról döntött.

Fichtinger Gyula, az OAH főosztályvezetője az MTI kérdésére elmondta: a kért dokumentumot a hivatal átadta az Energia Klubnak, azonban annak egyes részeit a paksi atomerőmű "olvashatatlanná tette", arra hivatkozva, hogy nyilvánosságra hozataluk sértené a cég érdekeit.

Az OAH minden esetben az érvényes jogszabályoknak megfelelően cselekszik, és amint erre vonatkozó jogerős bírósági döntés születik, ki fogják adni a teljes dokumentumot az Energia Klub számára, addig azonban ez nem áll módjukban - mondta Fichtinger Gyula.