Többet használunk külföldön bankkártyát

Vágólapra másolva!
Átlagosan 30 és 35 ezer forint közötti értékben vesznek fel készpénzt bankautomatából a magyarországi Erste Bank ügyfelei külföldön, a nyári hónapokban a külföldi vásárlások átlagos értéke pedig eléri a 15 ezer forintot. Az idei év első hat hónapjában a külföldi készpénzfelvételek száma 13 százalékkal, a vásárlások száma pedig 51 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A pénzintézet által kibocsátott bankkártyák száma június végén túllépte a 760 ezret, és a bank adatai szerint a kártyák csaknem 10 százalékával végeztek valamilyen tranzakciót külföldön, mintegy 160 országban - közölte Sipos Zoltán, az Erste Bank kártyaüzleti igazgatója. Felméréseik szerint a pénzintézet kártyáit az ügyfelek leginkább Európában használják, a tranzakciók 87 százaléka ezen a kontinensen zajlik.

Az európai országok között az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország a listavezető, de előkelő helyen szerepel Szlovákia, Románia, Horvátország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország is az ügyfelek rangsorában.

Az Erste Bank igazgatója rámutatott: a külföldi kártyahasználat felfutásában jelentős szerepet játszott, hogy tavaly május óta a bank ügyfelei a nemzetközi Erste Csoport 6 országában található, közel 4 ezer készpénzkiadó automatájából egységesen 45 forint + 0,45 százalék díjért vehetnek fel készpénzt, ami megegyezik a bank saját készpénzfelvételi díjával.

A bankkártyával végzett összes vásárlási forgalom 7 százaléka bonyolódik az országhatáron túl, amelynek csaknem felét telefonos, írásos, internetes megrendelések teszi ki. Itt a listavezetőnek Anglia és az Egyesült Államok számít, a bankkártyával rendelkezők ugyanis előszeretettel rendelnek meg terméket vagy szolgáltatást ezekből az országokból.

A külföldre utazóknak elsősorban a dombornyomott bankkártyákat ajánlja a pénzintézet, mert azok elfogadottabbak. Bankkártyával külföldi pénznemben végzett tranzakciókat a nemzetközi kártyaszervezet USA dollárra (VISA kártya) vagy euróra (MasterCard, Maestro kártya) konvertálja.

Az Erste Bank ezt az összeget a kártyaszervezettől a hozzá való beérkezés napján érvényes deviza eladási árfolyamon számítja át forintra. Az összeget a feldolgozást követő munkanapon vezeti rá a az ügyfél számlájára a tranzakció nemzetközi kártyaszervezettől a bankhoz való beérkezés napjával.

Sipos Zoltán hozzátette: az Erste Banknál már MasterCard Devizakártya is igényelhető, amelynek külföldi használat esetén az egyik előnye, hogy ha a tranzakció eredeti összegének devizaneme megegyezik a számla devizanemével, úgy nincs konverzió, így a tranzakció eredeti összegét terhelik a számlára.