A nagy bankjaink nyereségesek

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére nem alakult rosszul az első fél év a hazai bankok szempontjából, ám az látszik, hogy az előző évek növekedési ütemét a szektor már nem tudja tartani - legalábbis ez derül ki a féléves adatait eddig közzétevő öt hitelintézeti csoport adataiból.
Vágólapra másolva!

Az érintettek eredményei alapján a nyereséggel nincs baj: az öt bankcsoport közül négy - az Erste, az FHB, az OTP és a Raiffeisen - összességében több mint 27 százalékkal növelte adózott profitját egy év alatt - áll a Világgazdaság hasábjain.

Az MKB egyelőre nem közölt az adózott eredményre vonatkozó adatokat, viszont a bruttó működési eredménye 21 százalékkal, 56,3 milliárd forintra nőtt. Az üzleti eredmény ennél is nagyobb mértékben, 26 százalékkal bővülve 22,5 milliárdot ért el, a bank értékelése szerint a csoport javuló működési hatékonyságának köszönhetően.

Az adózott profit növekedése alapján az időszak egyértelmű nyertese az Erste, hiszen a 14,4 milliárdos nyeresége majdnem ötvenszázalékos bővülést takar. Az előzetesen vártnál nagyobb profitemelkedésről számolt be az OTP is: a 28 százalékos növekedés annak ismeretében sem rossz, hogy a vezető hazai bankcsoport profitjából egyre nagyobb szelet jut a külföldi érdekeltségeknek.

A másik tőzsdei bank, az FHB szintén jelentősen javította a képet, hiszen majdnem egynegyedével növelte nettó nyereségét. Az első féléves eredményeiről tegnap számot adó Raiffeisen Bank több mint 20 milliárd forint adózott eredményt termelt, ez 16 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában volt. (Horváth Krisztina vezérigazgató-helyettes az év végére 36-37 milliárdos adózott eredményt vár.)

Az eredményt determinálja a hazai gazdaság

Az eszköz-forrás állományokat tekintve viszont már nem állnak ilyen egyértelműen jól a bankok. A Raiffeisen vezérigazgató-helyettese szerint a világgazdaság lassulása, az erős euró, a magas olajárszint és az ingatlanpiac hanyatlása Magyarország gazdasági teljesítményére is hatással van, mindez pedig a hazai bankszektor növekedési ütemét is erősen visszafogja - a második negyedévben az elsőhöz képest is lassult a szektor bővülése.

A negatív környezet a Raiffeisen eredményeit is befolyásolta, sikerült azonban megőriznie pozícióját, félévkor a piaci részesedése 7,9 százalék volt - mutatott rá Horváth Krisztina.

Hasonlóan látják a helyzetet az MKB-nál is: a bank szerint a piaci környezet az előre jelzettnél is kedvezőtlenebbül alakult az első fél évben. A pénzpiaci válság elhúzódó hatásai, a gazdasági növekedés lassulása, az inflációs nyomást előidéző hatások eltérő mértékben ugyan, de az összes üzletágat érintették. Az MKB csoportnál - mutattak rá - a magyar gazdaság helyzete alapvetően meghatározta az üzleti és a pénzügyi teljesítményt, bár a Romániában és Bulgáriában működő leánybankok hozzájárulása a csoport teljesítményéhez egyre nő.

Az öt bank mindenesetre öszszességében 15,8 százalékkal tudta növelni egy év alatt a mérlegfőösszegét, ez a néhány évvel korábban jellemző 20-25-ös ütemhez képest nem számít túl fényes eredménynek. Ebből a szempontból a 27 százalékkal bővülő Raiffeisen és a majdnem 20 százalékos növekedést produkáló MKB Bank az éllovas, viszont az FHB csak egy számjegyű emelkedést produkált.

A hiteleknél összességében több mint 20 százalékos bővülést produkált az öt bank. Az éllovasnak ebből a szempontból az OTP számít, ám itt sem szabad megfeledkezni arról, hogy konszolidált adatokról van szó - írja a Világgazdaság.