Azeri bankot vásárolhat az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank előzetesen megállapodott egy azeri bank főrészvényeseivel a pénzintézet megvételéről - adta hírül egy azeri üzleti honlap pénteken. Az ABC.AZ értesülése szerint az OTP az öt legnagyobb azeri bank egyikét venné meg, "annak 51-100 százaléka" kerülne a tulajdonába.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank vezetői az utóbbi időben számos alkalommal utaltak arra, hogy a csoport miközben hajlandó lenne értékesíteni szerb és szlovák érdekeltségét, szeretne tovább terjeszkedni Oroszországban és egyes volt szovjet tagköztársaságokban.

Külön említették Azerbajdzsánt is. Ennél konkrétabb információt azonban nem közöltek.

További akvizíciókról beszélt Urbán is

A legutóbbi negyedéves gyorsjelentést ismertetve Urbán László vezérigazgató-helyettes mint a további akvizíciók finanszírozásának lehetséges forrásait említette a két kisebb érdekeltség értékesítését, illetve az OTP Garancia idei értékesítéséből befolyó összegeket.

Korábban az OTP úgy tervezte, hogy az Oroszországban és a régióban szükséges tőkebefektetéseket alapvetően külső források felhasználásával finanszírozza.

A vezérigazgató-helyettes szavai szerint azonban a nemzetközi piacokon ezek a lehetőségek beszűkültek, illetve megdrágultak.

Oroszországban már jelen van az OTP

Az OTP-nek Kelet-Európában már jelenleg is több érdekeltsége van. Oroszországban több befektetést is végrehajtottak, és Ukrajnában is jelen vannak.

Oroszországon belül Moszkvában, Omszkban és Rosztovban is jelen van az OTP, helyi bankjain keresztül.

Délkelet-Európában is több helyen megvetette a lábát az OTP. Bár a szerb érdekeltségétől megszabadulna a magyar bank, Bulgáriában a DSK révén komoly piaci részesedéssel rendelkezik, amitől aligha akar megválni.

Emelkedett az OTP árfolyama pénteken

Az OTP részvényei pénteken jelentősen emelkedtek a budapesti tőzsdén, ezzel is hozzájárulva az amúgy is kedvezően alakuló BUX-index javulásához. Az OTP kurzusa zárásra végül 4,22 százalékkal emelkedett. Mindeközben a BUX 2,17 százalékkal javult.