Még nincs itt a kamatvágás ideje

Vágólapra másolva!
A legutóbbi júliusi inflációs adatok nem szolgáltatnak elégséges bizonyítékot az infláció lassulásáról, ami megalapozná a kamatcsökkentést - fejtette ki Oblath Gábor, az MNB Monetáris Tanácsának tagja a Bloomberg hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Oblath szerint érdemes addig várni a kamatdöntéssel, amíg az infláció mérséklődésének egyértelmű jelei nem lesznek. A monetáris tanács szeptember 29-én tartja következő kamatdöntő tanácskozását, és általános vélemény szerint az irányadó kamatot a 8,5 százalékos szinten hagyja majd. A bankár szerint az infláció "lassan, de biztosan" közelíteni fog a középtávú 3 százalékos célhoz.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy júliusban a 12 havi infláció 6,7 százalékos volt, júniusban szintén 6,7 százalékot, májusban 7,0, áprilisban pedig 6,6 százalékot mértek. Az augusztusi inflációs adatot csütörtökön teszik majd közzé. A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők az augusztusi inflációs adatot 6,6 százalékra várják.

Oblath megítélése szerint a bérek, amelyek júniusban, a megelőző hónapokhoz képest gyorsabban nőttek, gondot okoznak a döntéshozóknak. Júniusban az átlagbérek emelkedése 9,7 százalékos volt, amit a Magyar Nemzeti Bank a gyorsuló infláció jelének tekint akkor, amikor a kormány szigorító intézkedésekkel fogja vissza a vállalati profitokat.
Oblath szerint a béradatokat óvatosan kell kezelni, a kormány adóelkerülést akadályozó törekvése ugyanis nagyobb adózásra késztetheti az embereket, ami a béremelések hamis látszatát keltheti. "Sokan kételkednek abban, hogy a béradatok a realitásokat tükrözik" - jegyezte meg a jegybankár.

Az infláció a kockázatok ellenére a vártnál is erősebben mérséklődhet, amennyiben a hatósági árak emelkedése és a növekvő adóbefizetések révén nem nő az árszínvonal, és amennyiben az olajárak is tovább mérséklődnek - véli Oblath. A monetáris politika szempontjából nézve "üdvözlendő" Gyurcsány Ferenc jövő évi 300 milliárd forintos növekedést ösztönző adócsökkentési csomagja is, amely nem tartalmazza az infláció gyorsulásával járó forgalmi adó emelését.