Veres: rendben van a Malév magánosítása

Vágólapra másolva!
A kormány nem készül a Malév privatizációs szerződésének felülvizsgálatára.
Vágólapra másolva!

Veres János pénzügyminiszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a privatizációs szerződés kellő garanciákat biztosít arra, hogy, "ha és amennyiben a privatizációs partner nem a szerződés szerint teljesítené kötelezettségeit, az állam éljen jogaival".

Hangsúlyozta, hogy szerencsétlennek tartja, ha bárki egy társaság anyagi pénzügyi helyzete kapcsán olyan kifejezéseket használ, amelyek nem megalapozottak.

Az ügy előzményei, hogy a Malévet 2007 februárjában megvásárló Airbridge egyik részvényese Borisz Abramovics egyben az egyik fő részvényese a csődbe jutott orosz AiRUnion szövetségnek is.

Daróczi Dávid kormányszóvivő korábban az MTI-nek azt mondta, hogy az orosz-magyar kormányközi vegyes bizottság gazdasági szekciójában szóba kerülhet a Malév helyzete.

Nem hat az AiRUnion a Malévra

Moszkvai magyar diplomáciai körökben azonban nem tudnak arról, hogy a Malév ügyében a magyar kormány az orosz kormányhoz fordult volna. Hangsúlyozták azt is, a Malév tulajdonosai között nem szerepel a tönkrement orosz AiRUnion szövetség, amelynek többségi tulajdonrésze az állam kezében van. Az AiRUnion csődjének gyakorlatilag nincs köze a Malévhoz. Az egyetlen kapcsolat az, hogy az AiRUnion társaságainak fő részvényesei az Abramovics fivérek, akik közül Borisz Abramovics 49 százalékban a tulajdonosa az Airbridge Zrt.-nek, amely viszont 99,5 százalékban a Malév tulajdonosa.

Száraz Gábor, a vagyonkezelő szóvivője is arról beszélt korábban az MTI-nek, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) figyelemmel kíséri a Malév privatizációs szerződésben vállaltak betartását. Azokat a szerződési feltételeket, amelyeket a vevő, az Airbridge Zrt. vállalt, és amelyek mögött banki garancia áll, a tulajdonosok teljesítik.

A privatizációs szerződésben vállalt egyéb kötelezettségek teljesítéséről a társaság vezetése folyamatosan egyeztet az MNV Zrt.-vel, és tájékoztatást ad azok állásáról.