A Fidesz felfüggesztené a zárszámadás tárgyalását

2008.10.01. 16:48

A Fidesz azt fogja kezdeményezni a házbizottságban, hogy a parlament függessze fel a 2007-es zárszámadás tárgyalását, a költségvetési bizottság pedig hallgassa meg a Pénzügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Számvevőszék illetékeseit, mert a kormány nem tud elszámolni az államháztartási hiány pontos adatairól - erről Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szerdán beszélt újságírói kérdésre.

A fideszes képviselők kedden este kivonultak a parlamentből a 2007-es költségvetés végrehajtásáról szóló általános vitáról.

Varga Mihály szerint azért, mert a kormány által beterjesztett zárszámadásban 5,5 százalékos hiány szerepel, azonban kiderült, hogy a Pénzügyminisztérium 450 milliárd forinttal tévedett, és csak 5 százalékos lett a hiány. Erről a Központi Statisztikai Hivatal adott ki egy anyagot, amelyben a gazdasági növekedési adatot is korrigálták, 1,3-ról, 1,1 százalékra - tette hozzá.

Szerinte 450 milliárd forint olyan nagyságrendű tévedés - egy metróberuházás vagy a Ferihegyi repülőtér ára -, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára pedig a keddi vitában nem tudott magyarázatot adni arra, hogy ez miért következett be, annyit mondott, hogy módszertani módosítások történtek.

A költségvetési bizottság fideszes elnöke elmondta: a csütörtöki házbizottsági ülésen ezért a Fidesz javasolni fogja a parlamenti vita felfüggesztését, a költségvetési bizottságban pedig kezdeményezni fogják a Pénzügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Számvevőszék illetékeseinek meghallgatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK